רחבעם מדבר בתקיפות
הרב מוסר הנביאים מביא את דברי הגמרא:
תניא רבי שמעון בן אלעזר אומר: אם יאמרו לך ילדים בנה וזקנים סתור, שמע לזקנים ואל תשמע לילדים, שבנין ילדים סתירה וסתירת זקנים בנין, וסימן לדבר רחבעם בן שלמה.
(נדרים מ.)
הרב שואל מהו הרעיון הטמון בדברי הילדים? אמנם מדובר באנשים צעירים חסרי נסיון ומהירי החלטות, אך בכל זאת בוודאי היו להם נמוקים משכנעים. זאת ועוד, הרי רחבעם היה בגיל ארבעים ואחת שנים, ומגיל ארבעים ואילך אדם נרגע מתסיסת דמו ומתישב בדעתו, אשר על כן אמרו חז"ל: "בן ארבעים לבינה"(אבות ה כא), ומדוע אפוא שמע לעצת הילדים?
מסביר הרב מוסר הנביאים כי הילדים נמקו את דבריהם בנמוק משכנע והוא: שלמה הטיל מסים כבדים על ישראל מפני שבנה את בית המקדש ואת ביתו הפרטי שישמש ארמון מלכי בית דוד הבאים אחריו. זאת ועוד, שלמה בנה הרבה בנינים בירושלים, והקים צי אניות שנסע לאורך הים התיכון ובאזור ים סוף והביא לארץ בעלי חיים כמו תוכים וכו' כדברי הכתוב: "כי אני תרשיש למלך בים עם אני קופים ותוכיים"(מלכים א י כב). מצרכים אלה שהובאו לארץ עלו כסף רב כי הנם מצרכי מותרות יקרים מאד. לפיכך, כאשר שאל רחבעם את הילדים אם להענות לבקשת העם ולהקל את נטל המסים הכבד, השיבו הילדים שאי אפשר לעשות כן כי המסים שגבה שלמה אפשרו החזקת הבנינים וצי הספינות, ואיך אפשר להקל את נטל המסים? יתרה מזו, בוודאי רחבעם רוצה להוסיף על המבנים שאביו הקים ולשכלל את המצאותיו. לכן צריך לגבות מסים נוספים מאלו ששלמה הטיל על העם. אם כן, רחבעם היה בטוח שנוקט בדרך טובה ונכונה.
אולם, אם היה מכנס את העם ומסביר להם בנחת דבר החלטתו, יתכן והיו משתכנעים. אך רחבעם דיבר בתקיפות מרובה. הכתוב עצמו מוכיח זאת שכתוב: "ויען המלך את העם קשה ויעזוב את עצת הזקנים אשר יעצוהו וידבר(=לשון קשה) אליהם כעצת הילדים לאמר אבי הכביד את עולכם ואני אוסיף על עולכם, אבי יסר אתכם בשוטים ואני אייסר אתכם בעקרבים"(מלכים א יב יג-יד). אם כן, מלבד שקיבל עצת הילדים לדחות את בקשת העם, דיבר אליהם בתקיפות: "אבי ייסר אתכם בשוטים ואני בעקרבים".
המפרשים מסבירים עוד שאמר להם כי שלמה מלך על ישראל פחות מגיל המצוות ובכל זאת שמעתם בקולו ועבדתם אותו בכל עבודה שרצה, אני כבר בגיל ארבעים ואחת לכן מן הראוי שתעבדו אותי בכל מלאכה שאבקש. כמובן כל זה היה מאת ה' במטרה להביא לחלוקת המלוכה ולהמלכת ירבעם על ישראל.
באדיבות הרב, מתוך ספרו: 'אמרי ח"ן - מלכים'