תנ"ך על הפרק - ויקרא ט - על מה כפרו הקרבנות שהוקרבו ביום השמיני? / הרב איתן שנדורפי שליט"א

תנ"ך על הפרק

ויקרא ט

99 / 929
היום

הפרק

היום השמיני למילואים

וַיְהִי֙ בַּיּ֣וֹם הַשְּׁמִינִ֔י קָרָ֣א מֹשֶׁ֔ה לְאַהֲרֹ֖ן וּלְבָנָ֑יו וּלְזִקְנֵ֖י יִשְׂרָאֵֽל׃וַיֹּ֣אמֶר אֶֽל־אַהֲרֹ֗ן קַח־לְ֠ךָ עֵ֣גֶל בֶּן־בָּקָ֧ר לְחַטָּ֛את וְאַ֥יִל לְעֹלָ֖ה תְּמִימִ֑ם וְהַקְרֵ֖ב לִפְנֵ֥י יְהוָֽה׃וְאֶל־בְּנֵ֥י יִשְׂרָאֵ֖ל תְּדַבֵּ֣ר לֵאמֹ֑ר קְח֤וּ שְׂעִיר־עִזִּים֙ לְחַטָּ֔את וְעֵ֨גֶל וָכֶ֧בֶשׂ בְּנֵי־שָׁנָ֛ה תְּמִימִ֖ם לְעֹלָֽה׃וְשׁ֨וֹר וָאַ֜יִל לִשְׁלָמִ֗ים לִזְבֹּ֙חַ֙ לִפְנֵ֣י יְהוָ֔ה וּמִנְחָ֖ה בְּלוּלָ֣ה בַשָּׁ֑מֶן כִּ֣י הַיּ֔וֹם יְהוָ֖ה נִרְאָ֥ה אֲלֵיכֶֽם׃וַיִּקְח֗וּ אֵ֚ת אֲשֶׁ֣ר צִוָּ֣ה מֹשֶׁ֔ה אֶל־פְּנֵ֖י אֹ֣הֶל מוֹעֵ֑ד וַֽיִּקְרְבוּ֙ כָּל־הָ֣עֵדָ֔ה וַיַּֽעַמְד֖וּ לִפְנֵ֥י יְהוָֽה׃וַיֹּ֣אמֶר מֹשֶׁ֔ה זֶ֧ה הַדָּבָ֛ר אֲשֶׁר־צִוָּ֥ה יְהוָ֖ה תַּעֲשׂ֑וּ וְיֵרָ֥א אֲלֵיכֶ֖ם כְּב֥וֹד יְהוָֽה׃וַיֹּ֨אמֶר מֹשֶׁ֜ה אֶֽל־אַהֲרֹ֗ן קְרַ֤ב אֶל־הַמִּזְבֵּ֙חַ֙ וַעֲשֵׂ֞ה אֶת־חַטָּֽאתְךָ֙ וְאֶת־עֹ֣לָתֶ֔ךָ וְכַפֵּ֥ר בַּֽעַדְךָ֖ וּבְעַ֣ד הָעָ֑ם וַעֲשֵׂ֞ה אֶת־קָרְבַּ֤ן הָעָם֙ וְכַפֵּ֣ר בַּֽעֲדָ֔ם כַּאֲשֶׁ֖ר צִוָּ֥ה יְהוָֽה׃וַיִּקְרַ֥ב אַהֲרֹ֖ן אֶל־הַמִּזְבֵּ֑חַ וַיִּשְׁחַ֛ט אֶת־עֵ֥גֶל הַחַטָּ֖את אֲשֶׁר־לֽוֹ׃וַ֠יַּקְרִבוּ בְּנֵ֨י אַהֲרֹ֣ן אֶת־הַדָּם֮ אֵלָיו֒ וַיִּטְבֹּ֤ל אֶצְבָּעוֹ֙ בַּדָּ֔ם וַיִּתֵּ֖ן עַל־קַרְנ֣וֹת הַמִּזְבֵּ֑חַ וְאֶת־הַדָּ֣ם יָצַ֔ק אֶל־יְס֖וֹד הַמִּזְבֵּֽחַ׃וְאֶת־הַחֵ֨לֶב וְאֶת־הַכְּלָיֹ֜ת וְאֶת־הַיֹּתֶ֤רֶת מִן־הַכָּבֵד֙ מִן־הַ֣חַטָּ֔את הִקְטִ֖יר הַמִּזְבֵּ֑חָה כַּאֲשֶׁ֛ר צִוָּ֥ה יְהוָ֖ה אֶת־מֹשֶֽׁה׃וְאֶת־הַבָּשָׂ֖ר וְאֶת־הָע֑וֹר שָׂרַ֣ף בָּאֵ֔שׁ מִח֖וּץ לַֽמַּחֲנֶֽה׃וַיִּשְׁחַ֖ט אֶת־הָעֹלָ֑ה וַ֠יַּמְצִאוּ בְּנֵ֨י אַהֲרֹ֤ן אֵלָיו֙ אֶת־הַדָּ֔ם וַיִּזְרְקֵ֥הוּ עַל־הַמִּזְבֵּ֖חַ סָבִֽיב׃וְאֶת־הָעֹלָ֗ה הִמְצִ֧יאוּ אֵלָ֛יו לִנְתָחֶ֖יהָ וְאֶת־הָרֹ֑אשׁ וַיַּקְטֵ֖ר עַל־הַמִּזְבֵּֽחַ׃וַיִּרְחַ֥ץ אֶת־הַקֶּ֖רֶב וְאֶת־הַכְּרָעָ֑יִם וַיַּקְטֵ֥ר עַל־הָעֹלָ֖ה הַמִּזְבֵּֽחָה׃וַיַּקְרֵ֕ב אֵ֖ת קָרְבַּ֣ן הָעָ֑ם וַיִּקַּ֞ח אֶת־שְׂעִ֤יר הַֽחַטָּאת֙ אֲשֶׁ֣ר לָעָ֔ם וַיִּשְׁחָטֵ֥הוּ וַֽיְחַטְּאֵ֖הוּ כָּרִאשֽׁוֹן׃וַיַּקְרֵ֖ב אֶת־הָעֹלָ֑ה וַֽיַּעֲשֶׂ֖הָ כַּמִּשְׁפָּֽט׃וַיַּקְרֵב֮ אֶת־הַמִּנְחָה֒ וַיְמַלֵּ֤א כַפּוֹ֙ מִמֶּ֔נָּה וַיַּקְטֵ֖ר עַל־הַמִּזְבֵּ֑חַ מִלְּבַ֖ד עֹלַ֥ת הַבֹּֽקֶר׃וַיִּשְׁחַ֤ט אֶת־הַשּׁוֹר֙ וְאֶת־הָאַ֔יִל זֶ֥בַח הַשְּׁלָמִ֖ים אֲשֶׁ֣ר לָעָ֑ם וַ֠יַּמְצִאוּ בְּנֵ֨י אַהֲרֹ֤ן אֶת־הַדָּם֙ אֵלָ֔יו וַיִּזְרְקֵ֥הוּ עַל־הַמִּזְבֵּ֖חַ סָבִֽיב׃וְאֶת־הַחֲלָבִ֖ים מִן־הַשּׁ֑וֹר וּמִן־הָאַ֔יִל הָֽאַלְיָ֤ה וְהַֽמְכַסֶּה֙ וְהַכְּלָיֹ֔ת וְיֹתֶ֖רֶת הַכָּבֵֽד׃וַיָּשִׂ֥ימוּ אֶת־הַחֲלָבִ֖ים עַל־הֶחָז֑וֹת וַיַּקְטֵ֥ר הַחֲלָבִ֖ים הַמִּזְבֵּֽחָה׃וְאֵ֣ת הֶחָז֗וֹת וְאֵת֙ שׁ֣וֹק הַיָּמִ֔ין הֵנִ֧יף אַהֲרֹ֛ן תְּנוּפָ֖ה לִפְנֵ֣י יְהוָ֑ה כַּאֲשֶׁ֖ר צִוָּ֥ה מֹשֶֽׁה׃וַיִּשָּׂ֨א אַהֲרֹ֧ן אֶת־ידויָדָ֛יואֶל־הָעָ֖ם וַֽיְבָרְכֵ֑ם וַיֵּ֗רֶד מֵעֲשֹׂ֧ת הַֽחַטָּ֛את וְהָעֹלָ֖ה וְהַשְּׁלָמִֽים׃וַיָּבֹ֨א מֹשֶׁ֤ה וְאַהֲרֹן֙ אֶל־אֹ֣הֶל מוֹעֵ֔ד וַיֵּ֣צְא֔וּ וַֽיְבָרֲכ֖וּ אֶת־הָעָ֑ם וַיֵּרָ֥א כְבוֹד־יְהוָ֖ה אֶל־כָּל־הָעָֽם׃וַתֵּ֤צֵא אֵשׁ֙ מִלִּפְנֵ֣י יְהוָ֔ה וַתֹּ֙אכַל֙ עַל־הַמִּזְבֵּ֔חַ אֶת־הָעֹלָ֖ה וְאֶת־הַחֲלָבִ֑ים וַיַּ֤רְא כָּל־הָעָם֙ וַיָּרֹ֔נּוּ וַֽיִּפְּל֖וּ עַל־פְּנֵיהֶֽם׃

מאמרים על הפרק


מאמר על הפרק

הרב איתן שנדורפי שליט

על מה כפרו הקרבנות שהוקרבו ביום השמיני?

הקדמה

נאמר בפרקנו:

ויאמר אל אהרן: קח לך עגל בן בקר לחטאת ואיל לעלה תמימם, והקרב לפני ד'.
ואל בני ישראל תדבר לאמר: קחו שעיר עזים לחטאת, ועגל וכבש בני שנה תמימם לעלה (ט, ב-ד).

יש לשאול: מדוע נצטוו אהרן ובני ישראל להביא דווקא קרבנות אלו?

א. כפרת חטא העגל וכפרת מכירת יוסף

כתב רש"י (ט, ב): "קח לך עגל - להודיע שמכפר לו הקדוש ברוך הוא על ידי עגל זה על מעשה העגל שעשה".

רש"י לא הסביר את משמעות הקרבנות של בני ישראל.

הרמב"ן שם (פסוק ג) הוסיף:

וכך אמר בתוספתא של פרשת מלואים בת"כ (שמיני מלואים ד) שהעגל הזה לכפר על מעשה העגל. ודרשו: וכי מה ראו ישראל להביא יותר מאהרן? אלא אמר להם: יש בידכם בתחילה, ויש בידכם בסוף. יש בידכם בתחילה, שנאמר: 'וישחטו שעיר עזים' (בראשית לז, לא), ויש בידכם בסוף, שנאמר: 'עשו להם עגל מסכה' (שמות לב, ח). יבא שעיר ויכפר על מעשה שעיר, יבא עגל ויכפר על מעשה עגל.

ב. מדוע אהרן אינו צריך לכפר על חטא מכירת יוסף?

יש לשאול: מדוע אהרן אינו צריך לכפר על חטא מכירת יוסף בשעיר עזים? והרי בחטא מכירת יוסף השתתף גם לוי! ולא רק זאת, אלא שהוא היה מראשי האחראים למכירה, שכן הוא היה שותפו של שמעון להצעה להרוג את יוסף, כמו שכתב רש"י (בראשית מב, כד ומט, ה)!

שאלה זו שאל ה"כלי יקר" (ט, ג): "יש לדקדק: למה הוציא את אהרן מכלל מעשה דשעיר עזים? והלא גם לוי היה במעשה ההוא! ואדרבא שהיה לו חלק גדול במעשה ההוא יותר על אחיו, כמו שפירש רש"י על פסוק 'שמעון ולוי אחים' (בראשית מט, ה)"!

תירץ ה"כלי יקר": "והקרוב אלי... שלא היה אהרן צריך להיות לו חלק בכפרה... על... 'וישחטו שעיר עזים', דהיינו פירוד הלבבות שהיו בין האבות, כי כבר תיקן אהרן זה במה שאחז במדת השלום, כי 'שמוע מזבח טוב' (שמואל א טו, כב)".

ה"כלי יקר" כתב:

כי כבר תיקן אהרן זה במה שאחז במדת השלום", ונראה שכוונתו למה שאמרו במדרש, שאהרן היה משים שלום בין אדם לחברו ובין איש לאשתו, כמו שכתב רש"י בפרשת וזאת הברכה (דברים לד, ח): "בני ישראל - הזכרים. אבל באהרן, מתוך שהיה רודף שלום ונותן שלום בין איש לרעהו ובין אשה לבעלה, נאמר: 'כל בית ישראל' (במדבר כ, כט) - זכרים ונקבות.

נראה להסביר עוד יותר את מעלתו של אהרן על פי מה שכתב רש"י בפרשת שמות (ד, יד): "וראך ושמח בלבו - לא כשאתה סבור שיהא מקפיד עליך שאתה עולה לגדולה. ומשם זכה אהרן לעדי החשן הנתון על הלב".

עד אהרן תמיד קינא האח המבוגר בהצלחת אחיו הצעיר, ורצה להורגו על כך: קין קינא בהבל והרגו (בראשית ד, ח), ישמעאל קינא ביצחק ורצה להורגו (רש"י שם כא, ט), עשו קינא ביעקב ורצה להורגו (שם כז, כא), ואף אחי יוסף קינאו ביוסף ורצו להורגו (שם לז, כ).

אהרן הוא האח המבוגר הראשון הנזכר בתורה שלא רק שלא קינא בהצלחת אחיו הצעיר, אלא שמח בה שמחה אמיתית, אף על פי שבהצלחת אחיו הוא הפסיד את מעלתו, שכן כל השנים שבהן היה משה במדין היה אהרן המנהיג והנביא של ישראל, כמו שכתב רש"י (שמות ד, י), ועכשיו אחרי ארבעים שנה, או ששים שנה של טיפול מסור בעם ישראל, בא משה ולוקח לו את ההנהגה! במצב כזה מסתבר היה שאהרן יקפיד על אחיו הצעיר שלוקח לו את ההנהגה, ועוד בשעה הגדולה של הגאולה! ואכן משה סירב ללכת בשליחות ד', אף על פי שהשליחות היתה לגאול את ישראל, מפני שחשש שאהרן יפגע ויקפיד עליו. אבל אהרן היה בשיא המעלה של אהבת ישראל, ולא הקפיד כלל. ולא רק שהוא לא הקפיד, אלא הקב"ה העיד עליו: "וראך ושמח בלבו". ואם כן הוא תיקן את חטא מכירת יוסף שהאח הגדול מקנא באחיו הקטן ורוצה לפגוע בו, ולכן הוא אינו צריך להקריב שעיר עזים משלו לכפרה!

יהי רצון שנשמח תמיד במעלת חברינו ונזכה לתקן את חטא שנאת החינם שבגללו חרב בית המקדש.

פירושים על הפרק


פירוש על הפרק


תנ"ך על הפרק

תנ"ך על הפרק

תוכן עניינים

ניווט בפרקי התנ"ך