תנ"ך על הפרק - בראשית כח - להיכן הלך יעקב - לחרן או לפדן ארם? / הרב איתן שנדורפי שליט"א

תנ"ך על הפרק

בראשית כח

28 / 929
היום

הפרק

ציווי יצחק ליעקב ללכת ללבן ולָשֵׂאת אשה, ברכתו, חלום יעקב

וַיִּקְרָ֥א יִצְחָ֛ק אֶֽל־יַעֲקֹ֖ב וַיְבָ֣רֶךְ אֹת֑וֹ וַיְצַוֵּ֙הוּ֙ וַיֹּ֣אמֶר ל֔וֹ לֹֽא־תִקַּ֥ח אִשָּׁ֖ה מִבְּנ֥וֹת כְּנָֽעַן׃ק֥וּם לֵךְ֙ פַּדֶּ֣נָֽה אֲרָ֔ם בֵּ֥יתָה בְתוּאֵ֖ל אֲבִ֣י אִמֶּ֑ךָ וְקַח־לְךָ֤ מִשָּׁם֙ אִשָּׁ֔ה מִבְּנ֥וֹת לָבָ֖ן אֲחִ֥י אִמֶּֽךָ׃וְאֵ֤ל שַׁדַּי֙ יְבָרֵ֣ךְ אֹֽתְךָ֔ וְיַפְרְךָ֖ וְיַרְבֶּ֑ךָ וְהָיִ֖יתָ לִקְהַ֥ל עַמִּֽים׃וְיִֽתֶּן־לְךָ֙ אֶת־בִּרְכַּ֣ת אַבְרָהָ֔ם לְךָ֖ וּלְזַרְעֲךָ֣ אִתָּ֑ךְ לְרִשְׁתְּךָ֙ אֶת־אֶ֣רֶץ מְגֻרֶ֔יךָ אֲשֶׁר־נָתַ֥ן אֱלֹהִ֖ים לְאַבְרָהָֽם׃וַיִּשְׁלַ֤ח יִצְחָק֙ אֶֽת־יַעֲקֹ֔ב וַיֵּ֖לֶךְ פַּדֶּ֣נָֽה אֲרָ֑ם אֶל־לָבָ֤ן בֶּן־בְּתוּאֵל֙ הָֽאֲרַמִּ֔י אֲחִ֣י רִבְקָ֔ה אֵ֥ם יַעֲקֹ֖ב וְעֵשָֽׂו׃וַיַּ֣רְא עֵשָׂ֗ו כִּֽי־בֵרַ֣ךְ יִצְחָק֮ אֶֽת־יַעֲקֹב֒ וְשִׁלַּ֤ח אֹתוֹ֙ פַּדֶּ֣נָֽה אֲרָ֔ם לָקַֽחַת־ל֥וֹ מִשָּׁ֖ם אִשָּׁ֑ה בְּבָרֲכ֣וֹ אֹת֔וֹ וַיְצַ֤ו עָלָיו֙ לֵאמֹ֔ר לֹֽא־תִקַּ֥ח אִשָּׁ֖ה מִבְּנ֥וֹת כְּנָֽעַן׃וַיִּשְׁמַ֣ע יַעֲקֹ֔ב אֶל־אָבִ֖יו וְאֶל־אִמּ֑וֹ וַיֵּ֖לֶךְ פַּדֶּ֥נָֽה אֲרָֽם׃וַיַּ֣רְא עֵשָׂ֔ו כִּ֥י רָע֖וֹת בְּנ֣וֹת כְּנָ֑עַן בְּעֵינֵ֖י יִצְחָ֥ק אָבִֽיו׃וַיֵּ֥לֶךְ עֵשָׂ֖ו אֶל־יִשְׁמָעֵ֑אל וַיִּקַּ֡ח אֶֽת־מָחֲלַ֣ת ׀ בַּת־יִשְׁמָעֵ֨אל בֶּן־אַבְרָהָ֜ם אֲח֧וֹת נְבָי֛וֹת עַל־נָשָׁ֖יו ל֥וֹ לְאִשָּֽׁה׃וַיֵּצֵ֥א יַעֲקֹ֖ב מִבְּאֵ֣ר שָׁ֑בַע וַיֵּ֖לֶךְ חָרָֽנָה׃וַיִּפְגַּ֨ע בַּמָּק֜וֹם וַיָּ֤לֶן שָׁם֙ כִּי־בָ֣א הַשֶּׁ֔מֶשׁ וַיִּקַּח֙ מֵאַבְנֵ֣י הַמָּק֔וֹם וַיָּ֖שֶׂם מְרַֽאֲשֹׁתָ֑יו וַיִּשְׁכַּ֖ב בַּמָּק֥וֹם הַהֽוּא׃וַֽיַּחֲלֹ֗ם וְהִנֵּ֤ה סֻלָּם֙ מֻצָּ֣ב אַ֔רְצָה וְרֹאשׁ֖וֹ מַגִּ֣יעַ הַשָּׁמָ֑יְמָה וְהִנֵּה֙ מַלְאֲכֵ֣י אֱלֹהִ֔ים עֹלִ֥ים וְיֹרְדִ֖ים בּֽוֹ׃וְהִנֵּ֨ה יְהוָ֜ה נִצָּ֣ב עָלָיו֮ וַיֹּאמַר֒ אֲנִ֣י יְהוָ֗ה אֱלֹהֵי֙ אַבְרָהָ֣ם אָבִ֔יךָ וֵאלֹהֵ֖י יִצְחָ֑ק הָאָ֗רֶץ אֲשֶׁ֤ר אַתָּה֙ שֹׁכֵ֣ב עָלֶ֔יהָ לְךָ֥ אֶתְּנֶ֖נָּה וּלְזַרְעֶֽךָ׃וְהָיָ֤ה זַרְעֲךָ֙ כַּעֲפַ֣ר הָאָ֔רֶץ וּפָרַצְתָּ֛ יָ֥מָּה וָקֵ֖דְמָה וְצָפֹ֣נָה וָנֶ֑גְבָּה וְנִבְרֲכ֥וּ בְךָ֛ כָּל־מִשְׁפְּחֹ֥ת הָאֲדָמָ֖ה וּבְזַרְעֶֽךָ׃וְהִנֵּ֨ה אָנֹכִ֜י עִמָּ֗ךְ וּשְׁמַרְתִּ֙יךָ֙ בְּכֹ֣ל אֲשֶׁר־תֵּלֵ֔ךְ וַהֲשִׁ֣בֹתִ֔יךָ אֶל־הָאֲדָמָ֖ה הַזֹּ֑את כִּ֚י לֹ֣א אֶֽעֱזָבְךָ֔ עַ֚ד אֲשֶׁ֣ר אִם־עָשִׂ֔יתִי אֵ֥ת אֲשֶׁר־דִּבַּ֖רְתִּי לָֽךְ׃וַיִּיקַ֣ץ יַעֲקֹב֮ מִשְּׁנָתוֹ֒ וַיֹּ֕אמֶר אָכֵן֙ יֵ֣שׁ יְהוָ֔ה בַּמָּק֖וֹם הַזֶּ֑ה וְאָנֹכִ֖י לֹ֥א יָדָֽעְתִּי׃וַיִּירָא֙ וַיֹּאמַ֔ר מַה־נּוֹרָ֖א הַמָּק֣וֹם הַזֶּ֑ה אֵ֣ין זֶ֗ה כִּ֚י אִם־בֵּ֣ית אֱלֹהִ֔ים וְזֶ֖ה שַׁ֥עַר הַשָּׁמָֽיִם׃וַיַּשְׁכֵּ֨ם יַעֲקֹ֜ב בַּבֹּ֗קֶר וַיִּקַּ֤ח אֶת־הָאֶ֙בֶן֙ אֲשֶׁר־שָׂ֣ם מְרַֽאֲשֹׁתָ֔יו וַיָּ֥שֶׂם אֹתָ֖הּ מַצֵּבָ֑ה וַיִּצֹ֥ק שֶׁ֖מֶן עַל־רֹאשָֽׁהּ׃וַיִּקְרָ֛א אֶת־שֵֽׁם־הַמָּק֥וֹם הַה֖וּא בֵּֽית־אֵ֑ל וְאוּלָ֛ם ל֥וּז שֵׁם־הָעִ֖יר לָרִאשֹׁנָֽה׃וַיִּדַּ֥ר יַעֲקֹ֖ב נֶ֣דֶר לֵאמֹ֑ר אִם־יִהְיֶ֨ה אֱלֹהִ֜ים עִמָּדִ֗י וּשְׁמָרַ֙נִי֙ בַּדֶּ֤רֶךְ הַזֶּה֙ אֲשֶׁ֣ר אָנֹכִ֣י הוֹלֵ֔ךְ וְנָֽתַן־לִ֥י לֶ֛חֶם לֶאֱכֹ֖ל וּבֶ֥גֶד לִלְבֹּֽשׁ׃וְשַׁבְתִּ֥י בְשָׁל֖וֹם אֶל־בֵּ֣ית אָבִ֑י וְהָיָ֧ה יְהוָ֛ה לִ֖י לֵאלֹהִֽים׃וְהָאֶ֣בֶן הַזֹּ֗את אֲשֶׁר־שַׂ֙מְתִּי֙ מַצֵּבָ֔ה יִהְיֶ֖ה בֵּ֣ית אֱלֹהִ֑ים וְכֹל֙ אֲשֶׁ֣ר תִּתֶּן־לִ֔י עַשֵּׂ֖ר אֲעַשְּׂרֶ֥נּוּ לָֽךְ׃

מאמרים על הפרק


מאמר על הפרק

הרב איתן שנדורפי שליט

להיכן הלך יעקב - לחרן או לפדן ארם?

הצגת הבעיה

בסוף פרשת תולדות מסופר שבעקבות לקיחת הברכות על ידי יעקב רצה עשו להרגו, ואז ציוותה רבקה את יעקב: "ועתה בני שמע בקלי, וקום ברח לך אל לבן אחי חרנה" (כז, מג).

אבל כאשר יצחק ציוהו ללכת ללבן, הוא לא אמר לו ללכת חרנה, אלא: "קום לך פדנה ארם" (כח, ב).

ושוב נאמר שם בסמוך שלוש פעמים:

"וישלח יצחק את יעקב וילך פדנה ארם" (כח, ה).

"וירא עשו כי ברך יצחק את יעקב ושלח אתו פדנה ארם" (כח, ו).

"וישמע יעקב אל אביו ואל אמו וילך פדנה ארם" (כח, ז).

אבל אחר כך כתוב: "ויצא יעקב מבאר שבע וילך חרנה" (כח, י).

וכשיעקב פגש את הרועים ושאל אותם למקומם, הם ענו: "מחרן אנחנו" (כט, ד).

נשאלת השאלה: להיכן הלך יעקב – לחרן או לפדן ארם?

כתב החזקוני (כח, י) ששניהם מקום אחד.

הרמב"ן (יא, כח) כתב ש"חרן" הוא שם העיר, ושם הארץ הוא "ארם נהרים", ורש"י (כה, כ) הסביר ש"פדן ארם" פירושו "שדה ארם", או "שני ארם", ודבריו יורחבו בס"ד לקמן, ואפשר שזו גם כוונת החזקוני.

אך עדיין נשאלת השאלה: מדוע כתבה התורה מספר פעמים "חרן" ומספר פעמים "פדן ארם"? ועוד שהתורה דרכה לקצר (עיין פסחים ג, ע"ב), ואם כן מדוע האריכה פעמים רבות וכתבה "פדן ארם" במקום "חרן" (או "פדנה ארם" במקום "חרנה")?

א. פדן ארם נזכרת ביחס ליצחק

כאשר מתבוננים בכל הפסוקים שהובאו עד כה רואים ש"פדן ארם" נזכרת תמיד בפסוקים שבהם נזכר יצחק, ואילו "חרן" נזכרת בפסוקים שבהם יצחק איננו נזכר. אם כן אפשר לומר שרבקה שלחה את יעקב למקום המדויק – העיר חרן, אך יצחק, שלא הכיר את העיר, שלחו לאיזור הכללי – פדן ארם. יעקב שמע לאביו ולאמו והלך באופן כללי לפדן ארם, אך באופן יותר מדויק לחרן, וכאשר פגש את הרועים ושאלם למקומם הם ענו: "מחרן אנחנו".

מדוע חשוב היה לתורה להדגיש זאת? אפשר שהתורה מלמדת אותנו בזה על מעלתו של יצחק, שהיה עולה תמימה ולא הורשה לצאת מארץ ישראל (רש"י כו, ב ומקורו בבראשית רבה), ובפסוקים אלו רמוז שאף במחשבתו הוא לא התענין בפרטים שבחוץ לארץ, אלא ידע רק באופן כללי שמשפחת אשתו גרה בפדן ארם.

הדבר מתאים גם למה שנאמר בתחילת פרשת תולדות: "ויהי יצחק בן ארבעים שנה בקחתו את רבקה... מפדן ארם" (כה, כ). והרי לפני כן נאמר שהעבד הגיע "אל ארם נהרים, אל עיר נחור" (כד, י) – היא חרן (רמב"ן בראשית יא, כח), ושם פגש את רבקה, ומדוע נאמר כאן שיצחק לקחה מפדן ארם? כדי ללמדנו שיצחק לא התענין בפרטים שבחוץ לארץ, אלא ידע רק באופן כללי שאשתו באה מפדן ארם.

הסבר זה מתאים לפסוק נוסף המופיע בפרשת ויצא ובו נאמר: "וינהג את כל מקנהו ואת כל רכשו אשר רכש, מקנה קנינו אשר רכש בפדן ארם, לבוא אל יצחק אביו ארצה כנען" (לא, יח). כיון שבפסוק זה נאמר שיעקב חזר אל יצחק, לא נאמר בו "חרן", אלא "פדן ארם", הביטוי שבו השתמש יצחק!

ב. כיצד יתיישבו הפסוקים בהמשך הספר?

אף על פי שהסבר זה מיישב פסוקים רבים, מכל מקום אין הוא מיישב פסוקים נוספים שבהם נזכרת פדן ארם בהמשך ספר בראשית, שלא נאמרו בקשר ליצחק:

 "ויבא יעקב שלם עיר שכם אשר בארץ כנען, בבאו מפדן ארם, ויחן את פני העיר" (לג, יח).

"וירא אלקים אל יעקב עוד בבאו מפדן ארם, ויברך אתו" (לה, ט).

"אלה בני יעקב אשר ילד לו בפדן ארם" (לה, כו).

"אלה בני לאה אשר ילדה ליעקב בפדן ארם" (מו, טו).

מדוע בכל המקומות הללו האריכה התורה וכתבה "פדן ארם" במקום "חרן"?

כמו כן ישנו פסוק נוסף שבו כתוב רק "פדן" ולא "פדן ארם":

"ואני בבאי מפדן מתה עלי רחל" (מח, ז). בפסוק זה אין אריכות לשון, אך גם עליו יש לשאול מדוע לא נאמר בו "חרן"?

ג. המשמעות הרוחנית של "פדן ארם" מול "חרן"

על הפסוק בתחילת פרשת תולדות "ויהי יצחק בן ארבעים שנה בקחתו את רבקה בת בתואל הארמי מפדן ארם אחות לבן הארמי לו לאשה" (כה, כ), כתב רש"י: "וכי עדיין לא נכתב שהיא בת בתואל, ואחות לבן, ומפדן ארם? אלא להגיד שבחה שהיתה בת רשע, ואחות רשע, ומקומה אנשי רשע, ולא למדה ממעשיהם".

נמצאנו למדים מדברי רש"י שהשם "פדן ארם" מלמד על צדקותה של רבקה, ולהבדיל, על רשעות אנשי המקום, יותר מאשר השם "חרן".

מדוע? דבר זה ניתן ללמוד מדברי ה"משכיל לדוד" (על רש"י שם) בהסבר השם "פדן ארם". רש"י שם כתב: "על שם ששני ארם היו: ארם נהרים וארם צובה, קורא אותו 'פדן', לשון 'צמד בקר' (שמ"א יא, ז), תרגום: 'פדן תורין'". דברי רש"י קשים לכאורה: כיצד שייך לומר שרבקה היתה משני ארם? והרי רבקה היתה מארם אחת, היא ארם נהרים, כפי שמפורש בפסוק: "ויקם וילך אל ארם נהרים אל עיר נחור" (כד, י)!

שאלה זו שאל ה"משכיל לדוד" ותירץ: "יש לומר שאף זה מן השבח של רבקה: שלא זו בלבד שכל בני עירה היו רשעים, אלא גם בני העיר אשר סביבותיה כולם רמאים, ואפילו הכי היא היתה כשושנה בין החוחים".

כלומר גם אדם צדיק, שאנשי מקומו רשעים אבל אנשי העיר הסמוכה צדיקים, יכול למצוא לעצמו חברה טובה בעיר הסמוכה. אבל כאשר גם אנשי העיר הסמוכה כולם רשעים, הוא עלול להיות מושפע מכל סביבתו רק לרעה, ואין לו ממי ללמוד דברים טובים. אם גם במצב כזה הוא נשאר צדיק, הרי שהוא התאמץ מאד להישאר בצדקותו ולא ללמוד ממעשיהם הרעים של אנשי מקומו, ועל כך יש לשבחו.

יש להוסיף על דברי ה"משכיל לדוד", שהכינוי "פדן ארם" מתייחס לשתי ארצות, ולא רק לשתי ערים, ואם כן שבחה של רבקה גדול עוד יותר, שכן לא רק בעירה ובעיר הסמוכה היו כולם רשעים, אלא גם בכל ארצה ובכל הארץ הסמוכה היו כולם רשעים, ואף על פי כן לא למדה ממעשיהם!

לפי זה נראה לומר שבכל מקום שהתורה כתבה "פדן ארם" היא באה לרמוז או להדגיש נקודה זו של רשעות אנשי המקום, ומתוך כך את שבח הצדיקים שהיו שם ולא למדו ממעשיהם:

א. כאשר חזר יעקב מלבן הדגישה התורה (לג, יח) שהוא חזר מפדן ארם, כדי להגיד שבחו של יעקב שלא למד ממעשיהם הרעים, וזכה שד' יתגלה אליו ויברך אותו (לה, ט).

ב. גם על בני יעקב הדגישה התורה (לה, כו; מו, טו) שהם נולדו בפדן ארם מאותה סיבה – להגיד שבחם שלא למדו ממעשיהם הרעים של אנשי המקום.

ג. גם הפסוק "ואני בבאי מפדן מתה עלי רחל" (מח, ז) מתפרש על פי זה שבגלל רשעות לבן ואנשי פדן ארם, שעבדו עבודה זרה, מתה רחל על שגנבה את התרפים אשר לאביה (רש"י לא, לב).

נראה שזו גם הסיבה לכך שכאשר שלח יצחק את יעקב ללבן אמר לו: "קום לך פדנה ארם". דהיינו שיצחק הזהיר את יעקב שיֵדע שכל אנשי המקום רשעים ועליו להיזהר שלא ללמוד ממעשיהם הרעים. יעקב הבין את דבריו של יצחק והלך על דעת כן שיזהר מחברתם הרעה של אנשי פדן ארם, ולכן נאמר: "וישלח יצחק את יעקב וילך פדנה ארם", וכן: "וישמע יעקב אל אביו ואל אמו וילך פדנה ארם".

סיום

על דברי משה לבני ישראל "שימו לבבכם לכל הדברים אשר אני מעיד בכם היום... כי לא דבר רק הוא מכם, כי הוא חייכם" (דברים לב, מו-מז), כתב רש"י: "צריך אדם שיהיו עיניו וליבו ואזניו מכוונים לדברי תורה... אין לך דבר ריקן בתורה שאם תדרשנו שאין בו מתן שכר...". גם נקודה שולית לכאורה, כמו ההבדל שבין "חרן" ל"פדן ארם", מלמדת אותנו לימודים חשובים על מעלתם של הצדיקים, שאינם לומדים ממעשיהם הרעים של הרשעים, ועל הדרכתם את בניהם בדרך הישרה.

[ועיין בהרחבה במאמר בשם זה בספרי "הדר התורה" בראשית]

פירושים על הפרק


פירוש על הפרק


תנ"ך על הפרק

תנ"ך על הפרק

תוכן עניינים

ניווט בפרקי התנ"ך