חזון ישעיהו
חֲזוֹן֙ יְשַֽׁעְיָ֣הוּ בֶן־אָמ֔וֹץ אֲשֶׁ֣ר חָזָ֔ה עַל־יְהוּדָ֖ה וִירֽוּשָׁלִָ֑ם בִּימֵ֨י עֻזִּיָּ֧הוּ יוֹתָ֛ם אָחָ֥ז יְחִזְקִיָּ֖הוּ מַלְכֵ֥י יְהוּדָֽה׃
(ישעיה א א)
חזון
אמרו רבותינו:
כדתניא: הרבה נביאים עמדו להם לישראל, כפלים כיוצאי מצרים, אלא נבואה שהוצרכה לדורות – נכתבה, ושלא הוצרה – לא נכתבה.
(מגילה יד.)
בבסיס קביעה זו מונחת הנחת יסוד כי אמנם כל נבואה נצרכה קודם לשעתה, אך רק נבואות שנצרכו לשעה וגם לדורות נכללו בתנ"ך. משום כך ברור לנו מדוע זכו ספרי הנביאים לכותרות הממקמות את פעילותו של הנביא על ציר הזמן. רק אם נכיר ונבין את הבסיס ההיסטורי מבחינה רוחנית, פוליטית, צבאית וכלכלית נוכל להבין את המשמעות האמתית של הנבואה לשעתה, וממילא לדורות.
ישעיהו בן אמוץ
אמרו רבותינו:
אמר רבי יוחנן: כל נביא שנתפרש שמו ונתפרש שם אביו – נביא ובן נביא, וכל נביא שנתפרש שמו ולא נתפרש שם אביו – הוא נביא ואביו אינו נביא.
(ויקרא רבה פרשה ו)
נבואתו של אמוץ אביו של ישעיהו ופעילותו הנבואית מזוהים על ידי חז"ל עם הנזכר בספר דברי הימים(ב כה). שם(פסוק ז ופסוק ט) מכונה אמוץ "איש האלהים" וכן(פסוקים טו-טז) "נביא.
ועוד מסורת בידינו מאבותינו:
דאמר רבי לוי... אמוץ ואמציה אחים היו
(מגילה י:)
ולפי זה נמצא שישעיהו היה אחיינו של אמציהו מלך יהודה.
כמו כן רמזו חז"ל כי ישעיהו היה גם מחותנו של המלך חזקיהו.
כתוצאה מכך היה ישעיהו גם סבו של המלך מנשה, שהיה בנם של חזקיהו וחפצי-בה, בתו של הנביא.
על פי נתונים אלה ברור כי ישעיהו הירושלמי היה ממכובדי ירושלים. הוא הוגדר כ"נסיך" הן מבחינה נבואית הן מבחינה פוליטית.
מעמד זה איפשר לו להשמיע ברמה את קולו. גם מפשט הכתובים מוכח כי הייתה לישעיהו גישה ישירה וחופשית למלכי יהודה.
אשר חזה על יהודה וירושלים
רוב נבואותיו של ישעיהו הן על ירושלים ועל ממלכת יהודה. אם נראה את פרקי המשאות כספר בפני עצמו העוסק ברובו הגדול באומות העולם, מעטות הן הנבואות שאינן על יהודה וירושלים.
בימי עוזיהו יותם אחז יחזקיהו מלכי יהודה
ישעיהו התנבא במשך תקופה ארוכה מאוד. עוזיהו מלך חמישים ושתיים שנה, יותם מלך שש עשרה שנה, אחז מלך גם הוא שש עשרה שנה, חזקיהו מלך עשרים ותשע שנה. מנשה אינו מופיע בכותרת של הספר אף על פי שישעיהו חי וכנראה גם התנבא רבות בימיו, לכן יש להוסיף לחישוב שנות פעילותו גם שנים מספר מתקופתו של מנשה. אמנם יש להפחית מסיכום זה לפחות כמחצית שנות מלכות עוזיהו, וכן ייתכן שחלקים ניכרים משנות מלכות יותם ואחז כלולים בחצי השני של מלכות עוזיהו. אולם גם לאחר הפחתות אלה אנו מקבלים פעילות נבואית שנשכת כשישים שנה.
באדיבות הרב, מתוך ספרו: 'צפנת ישעיה'