סכל נא עצת אחיתופל ה'
כאשר שמע דוד שאחיתופל נטה אחרי אבשלום הבין כי הכף הוכרעה לא לטובתו, משום שאבשלום יתיעץ אתו בכל דבר ביודעו כי היה יועץ אביו וכידוע עצות אחיתופל היו קולעות אל השערה כדברי הכתוב: "ועצת אחיתופל אשר יעץ בימים ההם כאשר ישאל איש בדבר האלוקים, כן עצת אחיתופל גם לדוד גם לאבשלום"(שמואל ב טז כג). פירוש הדבר, שאחיתופל יעץ עצות נכונות ומעולם לא טעה בעצותיו(פרט למקרה אחד שנסביר בהמשך). דוד הבין שבדרך הטבע לא יתכן שיוכל להנצל כי ידע את שנאתו העמוקה של אחיתופל אליו ובוודאי יציע לאבשלום עצות שיביאו למותו של דוד ולמנותו למלך על ישראל, לפיכך דוד התפלל ואמר: "סכל נא עצת אחיתופל ה'"(שמואל ב טו לא).
לאחר שדוד התפלל לה' שיסכל את עצת אחיתופל הבין המלך שיש לנקוט באמצעים טבעיים שהתפילה תחול עליהם. כאשר הגיע אליו חושי הארכי ואמר לו כי אבשלום מורד בו בגלל היותו בנה של אשת יפת תואר כפי שהסברנו לעיל, הבין דוד שחושי יוכל להיות השליח להפר את עצת אחיתופל. אומר הכתוב: "ויאמר לו דוד אם עברת אתי והיית עלי למשא, ואם העיר תשוב ואמרת לאבשלום עבדך אני המלך אהיה עבד אביך ואני מאז ועתה ואני עבדך"(שמואל ב טו לג-לד). כיצד רצה דוד שחושי יפר עצת אחיתופל?
בקשר ליחסו לדוד נחלקו המפרשים, ויש האומרים שאבשלום רצה להרוג את דוד. הרב דון יצחק אברבנאל ואחרים סוברים שאבשלום לא רצה להרוג את דוד אלא רצה למלוך; אם דוד היה מסכים למלכותו היה משאירו בחיים ומכבדו כאב וכמלך ואם יעמוד אביו בדרכו אולי יהרוג אותו. פשט הפסוקים מראה שאבשלום לא רצה להרוג את דוד אלא רק למלוך לכן שאל אבשלום את אחיתופל(שהיה יועץ מעולה): "הבו לכם עצה מה נעשה"(שמואל ב טז כ). מאידך, אחיתופל כן רצה להרוג את דוד. כמו כן חשש אחיתופל שאבשלום ישלים עם אביו ואז ימצה עמו את הדין. דוד רצה שגם חושי יהיה מיועצי אבשלום כדי שאחיתופל לא יהיה יועץ יחיד. דוד רצה שחושי יאמר לאבשלום שהוא מצטרף לאנשיו לא בגלל שהוא שונא את דוד(כי אם יבוא בסבה זו הרי חייב יהיה להסכים לעצת אחיתופל שהיה רוצה במיתתו וכיצד יוכל להביע דעה אחרת מזו של אחיתופל?) אלא כאדם האוהב את דוד ואת אבשלום בשוה. חושי יאמר שלמרות שהוא ידידו של דוד לא מפריע לו להיות גם ידיד אבשלום. מאחר והנו משוכנע שהצדק עם אבשלום לכן צריך דוד להתפטר לטובת אבשלום כי הוא הראוי ביותר למלוכה(כי שלמה היה צעיר מאד, בערך בן תשע), ומה גם שהעם מסכים להמליך את אבשלום. אך מאחר שדוד כבר זקן ואיננו מסוגל להנהיג עוד את העם, מן הראוי לכבד אותו על מעשיו עד היום, ולהושיבו לעת זקנתו בכבוד ובשלוה. בכך יטה לב אבשלום לא להרוג את אביו רק להביאו את אביו לכך שיעביר אליו את המלוכה. זה שאמר הכתוב: "ואמרת לאבשלום עבדך אני המלך, אהיה עבד אביך", דוד אומר לחושי: תאמר לאבשלום כי אתה רוצה להיות עבדו וגם עבד אביך. כלומר: אני אשכנע את אביך שיסכים להעביר אליך את המלוכה והוא ישב בביתו בכבוד ואני אהיה גם עבדו. אולם אם אביך לא יסכים להעביר לך את מלכותו, "ועתה אני עבדך", אז אהיה רק עבדך ואסכים גם לרעיון שיש להרוג את אביך, דוד. בהצעתו זו של חושי נפתח פתח הצלה לדוד משום שהציע הצעה המאזנת את עצת אחיתופל שהציע להרוג את דוד בכל מחיר.
הרעיון הזה עלה במוחו של דוד לאחר שהתפלל להי שיסכל את עצת אחיתופל, בכך הרגיש דוד שהקב"ה הסכים עמו ורוצה לסייעו.