תנ"ך על הפרק - תהילים ס - מה ניתן ללמוד מרש"י על תחילת הפרק / הרב חיים בן סניור שליט"א

תנ"ך על הפרק

תהילים ס

627 / 929
היום

הפרק

לַ֭מְנַצֵּחַ עַל־שׁוּשַׁ֣ן עֵד֑וּת מִכְתָּ֖ם לְדָוִ֣ד לְלַמֵּֽד׃בְּהַצּוֹת֨וֹ ׀ אֶ֥ת אֲרַ֣ם נַהֲרַיִם֮ וְאֶת־אֲרַ֪ם צ֫וֹבָ֥ה וַיָּ֤שָׁב יוֹאָ֗ב וַיַּ֣ךְ אֶת־אֱד֣וֹם בְּגֵיא־מֶ֑לַח שְׁנֵ֖ים עָשָׂ֣ר אָֽלֶף׃אֱ֭לֹהִים זְנַחְתָּ֣נוּ פְרַצְתָּ֑נוּ אָ֝נַ֗פְתָּ תְּשׁ֣וֹבֵ֥ב לָֽנוּ׃הִרְעַ֣שְׁתָּה אֶ֣רֶץ פְּצַמְתָּ֑הּ רְפָ֖ה שְׁבָרֶ֣יהָ כִי־מָֽטָה׃הִרְאִ֣יתָה עַמְּךָ֣ קָשָׁ֑ה הִ֝שְׁקִיתָ֗נוּ יַ֣יִן תַּרְעֵלָֽה׃נָ֘תַ֤תָּה לִּירֵאֶ֣יךָ נֵּ֭ס לְהִתְנוֹסֵ֑ס מִ֝פְּנֵ֗י קֹ֣שֶׁט סֶֽלָה׃לְ֭מַעַן יֵחָלְצ֣וּן יְדִידֶ֑יךָ הוֹשִׁ֖יעָה יְמִֽינְךָ֣ועננווַעֲנֵֽנִי׃אֱלֹהִ֤ים ׀ דִּבֶּ֥ר בְּקָדְשׁ֗וֹ אֶ֫עְלֹ֥זָה אֲחַלְּקָ֥ה שְׁכֶ֑ם וְעֵ֖מֶק סֻכּ֣וֹת אֲמַדֵּֽד׃לִ֤י גִלְעָ֨ד ׀ וְלִ֬י מְנַשֶּׁ֗ה וְ֭אֶפְרַיִם מָע֣וֹז רֹאשִׁ֑י יְ֝הוּדָ֗ה מְחֹֽקְקִי׃מוֹאָ֤ב ׀ סִ֬יר רַחְצִ֗י עַל־אֱ֭דוֹם אַשְׁלִ֣יךְ נַעֲלִ֑י עָ֝לַ֗י פְּלֶ֣שֶׁת הִתְרֹעָֽעִֽי׃מִ֣י יֹ֭בִלֵנִי עִ֣יר מָצ֑וֹר מִ֖י נָחַ֣נִי עַד־אֱדֽוֹם׃הֲלֹֽא־אַתָּ֣ה אֱלֹהִ֣ים זְנַחְתָּ֑נוּ וְֽלֹא־תֵצֵ֥א אֱ֝לֹהִ֗ים בְּצִבְאוֹתֵֽינוּ׃הָֽבָה־לָּ֣נוּ עֶזְרָ֣ת מִצָּ֑ר וְ֝שָׁ֗וְא תְּשׁוּעַ֥ת אָדָם׃בֵּֽאלֹהִ֥ים נַעֲשֶׂה־חָ֑יִל וְ֝ה֗וּא יָב֥וּס צָרֵֽינוּ׃

מאמרים על הפרק


מאמר על הפרק

הרב חיים בן סניור שליט

מה ניתן ללמוד מרש"י על תחילת הפרק

הפרק פותח:

לַ֭מְנַצֵּחַ עַל־שׁוּשַׁ֣ן עֵד֑וּת מִכְתָּ֖ם לְדָוִ֣ד לְלַמֵּֽד׃
בְּהַצּוֹת֨וֹ ׀ אֶ֥ת אֲרַ֣ם נַהֲרַיִם֮ וְאֶת־אֲרַ֪ם צ֫וֹבָ֥ה וַיָּ֤שָׁב יוֹאָ֗ב וַיַּ֣ךְ אֶת־אֱד֣וֹם בְּגֵיא־מֶ֑לַח שְׁנֵ֖ים עָשָׂ֣ר אָֽלֶף׃
(תהילים ס א-ב)

וכותב רש"י:

מכתם לדוד על עדותם של סנהדרין שנמשלו לשושנה, שנאמר, "שררך אגן הסהר..."(שיר השירים ז ג), "סוגה בשושנים"(שיר השירים ז ה), כשנצרך שילמדוהו מה יעשה; כשנלחם עם ארם נהרים ושלח את יואב עליהם אמרו לו (הארמים) ליואב, ולא מבניו של יעקב אתם? היכן היא השבועה שנשבע ללבן "עֵד הַגַּל הַזֶּה"(בראשית לא נב)? ולא היה יודע מה להשיב. בא לו אצל דוד. אמר לדוד, כך אמרו לי בני ארם. באו ושאלו את סנהדרין. אמרו להם, ולא הם עברו תחלה את השבועה? שאמר "מן ארם ינחני בלק מלך מואב"(במדבר כג ז), ועוד, כושן רשעתים (שופטים ג) ארמי היה.
(רש"י תהילים ס א)

כאשר שמע יואב את הטענה, כאילו עם ישראל מפר את ההסכם עם ארם, ולא ידע להשיב לטענותיהם, לא היסס להפסיק את ההכנות לקרב ולשוב לירושלים כדי להוועץ בדוד ובסנהדרין. הדרך מארם לירושלים נמשכת קרוב לשבועיים וכן החזרה. במשך כחודש ימים יכלו הארמים לשפר את מצבם בחזית ולגרום חלילה לנפגעים אצלנו עד שיחזור יואב מירושלים, ויתכן אף שיפתחו במלחמה עד שובו. בכל זאת יואב לא סמך על דעתו, וחזר לארץ כדי לברר את ההלכה אם מותר לו לפתוח במלחמה על ארם. דוד בעצמו לא ידע את ההלכה ואז כינס את הסנהדרין ובקש מהם תשובה מוסכמת, ועל פי תשובת הסנהדרין נהג דוד. סיפור זה מלמד אותנו עד כמה מקיימים ישראל את הברית שכרתו עם אומות העולם.

זאת ועוד, אנחנו רואים מדברי המדרש שכל מערכת החיים בישראל כפופה לתורה ולחכמי התורה, ורק הם מוסמכים לקבוע מה יעשו בני ישראל בכל התחומים ואפילו מלך כדוד, ומפקד צבא גדול כיואב, לא מחליטים ללא הסכמת הסנהדרין. אשרי הדור שמנהיגיו מתייעצים עם חכמי התורה וכפופים להוראותיהם. התורה מסלקת את כל הספקות המתעוררים בחיי האדם ואז השמחה שולטת בכל, כי אין שמחה כהתרת הספקות. כאשר מנהלים בית או מדינה על פי התורה, חזקה שלא תצא תקלה מתחת ידי המנהיגים העומדים בראש, והצדק שיצא לאור יהיה אמיתי. כך מחנכת התורה את היחיד ואת הציבור. חיי תורה מלאים מקנים שליטה מלאה על יצרים רעים ומדות רעות, מאפשרים לאדם לדלג על מכשולים העומדים בדרך ולהגיע לחוף מבטחים.

  באדיבות הרב, מתוך ספרו 'אמרי ח"ן – בראשית'

פירושים על הפרק


פירוש על הפרק


תנ"ך על הפרק

תנ"ך על הפרק

תוכן עניינים

ניווט בפרקי התנ"ך