יראי ה' בטחו בה'
בֵּ֣ית יִ֭שְׂרָאֵל בָּרֲכ֣וּ אֶת־יְ-הוָ֑ה בֵּ֥ית אַ֝הֲרֹ֗ן בָּרֲכ֥וּ אֶת־יְ-הוָֽה׃
בֵּ֣ית הַ֭לֵּוִי בָּרֲכ֣וּ אֶת־יְ-הוָ֑ה יִֽרְאֵ֥י יְ֝-הוָ֗ה בָּרֲכ֥וּ אֶת־יְ-הוָֽה׃
(תהילים קלה יט-כ)
מדוע לא כתוב: בית יִֽרְאֵ֥י יְ֝-הוָ֗ה בָּרֲכ֥וּ אֶת־יְ-הוָֽה כפי שכתוב בכל הפסוק בֵּ֣ית יִ֭שְׂרָאֵל, בֵּ֥ית אַ֝הֲרֹ֗ן, בֵּ֣ית הַ֭לֵּוִי?
נזכר בפרק א' בספר שמות שם קראנו:
וַיְהִ֕י כִּֽי־יָֽרְא֥וּ הַֽמְיַלְּדֹ֖ת אֶת־הָאֱלֹהִ֑ים וַיַּ֥עַשׂ לָהֶ֖ם בָּתִּֽים׃
(שמות א כא)
וכתב רש"י:
"וַיַּ֥עַשׂ לָהֶ֖ם בָּתִּֽים" - בָּתֵּי כְהֻנָּה וּלְוִיָּה וּמַלְכוּת שֶׁקְּרוּיִין בָּתִּים.
(רש"י שמות א כא)
שואל הרב משקובסקי מהיכן ידעו חז"ל שהתורה איננה אחד מן הבתים? מתרץ הרב כי המושג בית מתאר דבר העובר בירושה. אדם שאיננו נמנה על זרע משה ואהרן אינו יכול להיות לוי או כהן, וכן אדם שאינו נמנה על זרע דוד לא יוכל להיות מלך, ואילו לזכות לתורה אין צורך להתייחס למשפחה מסוימת.
על פי זה מובן היטב הפסוק בפרקנו.
בית, הכוונה דבר נצחי העובר בירושה. לכן מי שאמו איננה יהודיה לא יוכל להקרא בשם יהודי, וכן מי שאין אביו כהן או לוי איננו יכול להיות כהן או לוי. מאידך, לאדם עם הארץ יכול להיות בן תלמיד חכם ולשמש כגדול הדור, כפי שראינו אצל יהושע שאביו לא היה תלמיד חכם וזכה להנהיג את העם אחרי משה. זאת ועוד, אין שום הכרח שבנו של תלמיד חכם יהיה גם הוא תלמיד חכם. יתכן מאוד שיהיה עם הארץ, כפי שמצאנו שבני משה רבינו לא הגיעו לדרגת אביהם ולא יכלו להנהיג את העם.
לכך גם התכוונו חז"ל באמרם שכתר תורה מונח ועומד ומי שרוצה להתעטר בו יכול לעשות זאת. התורה והיראה אינן עוברות בירושה ולכן לא נאמר בית יִֽרְאֵ֥י יְ֝-הוָ֗ה אלא רק "יִֽרְאֵ֥י יְ֝-הוָ֗ה".
באדיבות הרב, מתוך ספרו 'אמרי ח"ן – שמות'