תנ"ך על הפרק - תהילים קיב - ביאור כפל הביטוי "וְ֝צִדְקָת֗וֹ עֹמֶ֥דֶת לָעַֽד" / הרב יעקב עדס שליט"א

תנ"ך על הפרק

תהילים קיב

679 / 929
היום

הפרק

הַ֥לְלוּ יָ֨הּ ׀ אַשְׁרֵי־אִ֭ישׁ יָרֵ֣א אֶת־יְהוָ֑ה בְּ֝מִצְוֺתָ֗יו חָפֵ֥ץ מְאֹֽד׃גִּבּ֣וֹר בָּ֭אָרֶץ יִהְיֶ֣ה זַרְע֑וֹ דּ֭וֹר יְשָׁרִ֣ים יְבֹרָֽךְ׃הוֹן־וָעֹ֥שֶׁר בְּבֵית֑וֹ וְ֝צִדְקָת֗וֹ עֹמֶ֥דֶת לָעַֽד׃זָ֘רַ֤ח בַּחֹ֣שֶׁךְ א֭וֹר לַיְשָׁרִ֑ים חַנּ֖וּן וְרַח֣וּם וְצַדִּֽיק׃טֽוֹב־אִ֭ישׁ חוֹנֵ֣ן וּמַלְוֶ֑ה יְכַלְכֵּ֖ל דְּבָרָ֣יו בְּמִשְׁפָּֽט׃כִּֽי־לְעוֹלָ֥ם לֹא־יִמּ֑וֹט לְזֵ֥כֶר ע֝וֹלָ֗ם יִהְיֶ֥ה צַדִּֽיק׃מִשְּׁמוּעָ֣ה רָ֭עָה לֹ֣א יִירָ֑א נָכ֥וֹן לִ֝בּ֗וֹ בָּטֻ֥חַ בַּיהוָֽה׃סָמ֣וּךְ לִ֭בּוֹ לֹ֣א יִירָ֑א עַ֖ד אֲשֶׁר־יִרְאֶ֣ה בְצָרָֽיו׃פִּזַּ֤ר ׀ נָ֘תַ֤ן לָאֶבְיוֹנִ֗ים צִ֭דְקָתוֹ עֹמֶ֣דֶת לָעַ֑ד קַ֝רְנ֗וֹ תָּר֥וּם בְּכָבֽוֹד׃רָ֘שָׁ֤ע יִרְאֶ֨ה ׀ וְכָעָ֗ס שִׁנָּ֣יו יַחֲרֹ֣ק וְנָמָ֑ס תַּאֲוַ֖ת רְשָׁעִ֣ים תֹּאבֵֽד׃

מאמרים על הפרק


מאמר על הפרק

הרב יעקב עדס שליט

ביאור כפל הביטוי "וְצִדְקָתוֹ עֹמֶדֶת לָעַד"

בפסוק ג' בפרקנו כתוב:

הוֹן־וָעֹ֥שֶׁר בְּבֵית֑וֹ וְ֝צִדְקָת֗וֹ עֹמֶ֥דֶת לָעַֽד׃
(תהילים קיב ג)

ולשון זהה ראינו בפרק הקודם, גם כן בפסוק השלישי:

הוֹד־וְהָדָ֥ר פָּֽעֳל֑וֹ וְ֝צִדְקָת֗וֹ עֹמֶ֥דֶת לָעַֽד׃
(תהילים קיא ג)

כתב הרב חיד"א (ברכי יוסף יו"ד סי' רמז) בשם כתבי האר"י שמצוות הצדקה מאירה באדם בכל השבוע בסוד "וְ֝צִדְקָת֗וֹ עֹמֶ֥דֶת לָעַֽד".

ויתכן לפרש שכפל הביטוי "וְ֝צִדְקָת֗וֹ עֹמֶ֥דֶת לָעַֽד" בשני הפסוקים, הוא כנגד שני סוגי בני אדם.

בפרקנו, בו פותח הפסוק "הוֹן־וָעֹ֥שֶׁר בְּבֵית֑וֹ", מדובר על עשיר שיש לו כסף ונותן צדקה וזוכה שצדקתו תעמוד לעד. לעומת זאת בפרק הקודם מדובר על אדם שאינו נותן בעצמו, אלא מעשה (מפעיל) אחרים שהם יתנו, וגם לו יש את הזכות של "וְ֝צִדְקָת֗וֹ עֹמֶ֥דֶת לָעַֽד".

על פי זה יש להסביר גם את הסדר שבו סודרו המזמורים. הקדים לכתוב את הצדקה של מי שמעשה אחרים לפני שכתב על העשיר שנותן, על פי מאמר חז"ל: "גדול המעשה יותר מן העושה"(בבא בתרא ט.).

פירושים על הפרק


פירוש על הפרק


תנ"ך על הפרק

תנ"ך על הפרק

תוכן עניינים

ניווט בפרקי התנ"ך