תנ"ך על הפרק - תהילים לב - רבים מכאובים לרשע והבוטח בה' חסד יסובבנו / הרב לייב מינצברג ז"ל

תנ"ך על הפרק

תהילים לב

599 / 929
היום

הפרק

לְדָוִ֗ד מַ֫שְׂכִּ֥יל אַשְׁרֵ֥י נְֽשׂוּי־פֶּ֗שַׁע כְּס֣וּי חֲטָאָֽה׃אַ֥שְֽׁרֵי אָדָ֗ם לֹ֤א יַחְשֹׁ֬ב יְהוָ֣ה ל֣וֹ עָוֺ֑ן וְאֵ֖ין בְּרוּח֣וֹ רְמִיָּה׃כִּֽי־הֶ֭חֱרַשְׁתִּי בָּל֣וּ עֲצָמָ֑י בְּ֝שַׁאֲגָתִ֗י כָּל־הַיּֽוֹם׃כִּ֤י ׀ יוֹמָ֣ם וָלַיְלָה֮ תִּכְבַּ֥ד עָלַ֗י יָ֫דֶ֥ךָ נֶהְפַּ֥ךְ לְשַׁדִּ֑י בְּחַרְבֹ֖נֵי קַ֣יִץ סֶֽלָה׃חַטָּאתִ֨י אוֹדִ֪יעֲךָ֡ וַעֲוֺ֘נִ֤י לֹֽא־כִסִּ֗יתִי אָמַ֗רְתִּי אוֹדֶ֤ה עֲלֵ֣י פְ֭שָׁעַי לַיהוָ֑ה וְאַתָּ֨ה נָ֘שָׂ֤אתָ עֲוֺ֖ן חַטָּאתִ֣י סֶֽלָה׃עַל־זֹ֡את יִתְפַּלֵּ֬ל כָּל־חָסִ֨יד ׀ אֵלֶיךָ֮ לְעֵ֪ת מְ֫צֹ֥א רַ֗ק לְ֭שֵׁטֶף מַ֣יִם רַבִּ֑ים אֵ֝לָ֗יו לֹ֣א יַגִּֽיעוּ׃אַתָּ֤ה ׀ סֵ֥תֶר לִי֮ מִצַּ֪ר תִּ֫צְּרֵ֥נִי רָנֵּ֥י פַלֵּ֑ט תְּס֖וֹבְבֵ֣נִי סֶֽלָה׃אַשְׂכִּֽילְךָ֨ ׀ וְֽאוֹרְךָ֗ בְּדֶֽרֶךְ־ז֥וּ תֵלֵ֑ךְ אִֽיעֲצָ֖ה עָלֶ֣יךָ עֵינִֽי׃אַל־תִּֽהְי֤וּ ׀ כְּס֥וּס כְּפֶרֶד֮ אֵ֤ין הָ֫בִ֥ין בְּמֶֽתֶג־וָרֶ֣סֶן עֶדְי֣וֹ לִבְל֑וֹם בַּ֝֗ל קְרֹ֣ב אֵלֶֽיךָ׃רַבִּ֥ים מַכְאוֹבִ֗ים לָרָ֫שָׁ֥ע וְהַבּוֹטֵ֥חַ בַּיהוָ֑ה חֶ֝֗סֶד יְסוֹבְבֶֽנּוּ׃שִׂמְח֬וּ בַֽיהוָ֣ה וְ֭גִילוּ צַדִּיקִ֑ים וְ֝הַרְנִ֗ינוּ כָּל־יִשְׁרֵי־לֵֽב׃

מאמרים על הפרק


מאמר על הפרק

הרב לייב מינצברג ז

רבים מכאובים לרשע והבוטח בה' חסד יסובבנו

בסוף הפרק אומר המשורר:

רַבִּ֥ים מַכְאוֹבִ֗ים לָרָ֫שָׁ֥ע וְהַבּוֹטֵ֥חַ בַּי-הוָ֑ה חֶ֝֗סֶד יְסוֹבְבֶֽנּוּ׃
(תהילים לב י)

הפירוש הפשוט של הפסוק הוא שהרשע, ההולך בשרירות ליבו, ואינו מאמין בהנהגת ה', ומדמה כי יוכל ללכת כרצונו ולהציל עצמו מקשיים על ידי עשיית עוול, מוזהר כי בסופו של דבר "רַבִּ֥ים מַכְאוֹבִ֗ים לָרָ֫שָׁ֥ע". ואילו הצדיק, למרות שנדמה שמחמת צדקו הוא מפסיד, הרי האמת היא כי "הַבּוֹטֵחַ בַּי-הוָ֑ה חֶ֝֗סֶד יְסוֹבְבֶֽנּוּ".

אבל חז"ל דרשו: "רַבִּ֥ים מַכְאוֹבִ֗ים לָרָ֫שָׁ֥ע, וְהַבּוֹטֵ֥חַ בַּי-הוָ֑ה, אפילו שהוא רשע, חֶ֝֗סֶד יְסוֹבְבֶֽנּוּ"(ילקוט שמעוני תהילים תשיט). כלומר, אפילו אותו רשע לו ראויים מַכְאוֹבִ֗ים רַבִּ֥ים, אם הוא בוטח בה', אזי "חֶ֝֗סֶד יְסוֹבְבֶֽנּוּ". ואפילו שסותר את עצמו בהנהגתו, שהרי אם הוא מאמין ובוטח בה' איך יתכן שיהא מתנהג ברשעות, והרי זו הנהגה של טפשות ושטות, אך למרות זאת "חֶ֝֗סֶד יְסוֹבְבֶֽנּוּ".

דברי חז"ל אילו אינם בפשוטו של הפסוק. אמנם חז"ל דרשו בעומק, שהבוטח בה', למרות שהוא רשע, יקבל מבוקשו, כיוון שהשליך עצמו על ה' ובטח בו. כלומר, עצם הביטחון בה' מעורר מלמעלה שפע רחמים והצלה וישועה.

נראה הטעם בזה שהביטחון מעין תפילה הוא, ומאחר ופונה בליבו אל ה' ובוטח ברחמיו, הרי הוא כפושט ידיו אל ה' ומבקש ממנו, דבר המעורר רחמים לתת לו. ויש בזה מעלה יתרה על סתם בקשה, שכאן הוא מצפה אל ה' ועיניו נתונות רק אל ה', ומשום כך הוא קרוב להיענות בציפייתו וייחולו.

פירושים על הפרק


פירוש על הפרק


תנ"ך על הפרק

תנ"ך על הפרק

תוכן עניינים

ניווט בפרקי התנ"ך