תנ"ך על הפרק - ישעיה נה - דרשו ה' בהמצאו / הרב אברהם ריבלין שליט"א

תנ"ך על הפרק

ישעיה נה

389 / 929
היום

הפרק

ה֤וֹי כָּל־צָמֵא֙ לְכ֣וּ לַמַּ֔יִם וַאֲשֶׁ֥ר אֵֽין־ל֖וֹ כָּ֑סֶף לְכ֤וּ שִׁבְרוּ֙ וֶֽאֱכֹ֔לוּ וּלְכ֣וּ שִׁבְר֗וּ בְּלוֹא־כֶ֛סֶף וּבְל֥וֹא מְחִ֖יר יַ֥יִן וְחָלָֽב׃לָ֤מָּה תִשְׁקְלוּ־כֶ֙סֶף֙ בְּֽלוֹא־לֶ֔חֶם וִיגִיעֲכֶ֖ם בְּל֣וֹא לְשָׂבְעָ֑ה שִׁמְע֨וּ שָׁמ֤וֹעַ אֵלַי֙ וְאִכְלוּ־ט֔וֹב וְתִתְעַנַּ֥ג בַּדֶּ֖שֶׁן נַפְשְׁכֶֽם׃הַטּ֤וּ אָזְנְכֶם֙ וּלְכ֣וּ אֵלַ֔י שִׁמְע֖וּ וּתְחִ֣י נַפְשְׁכֶ֑ם וְאֶכְרְתָ֤ה לָכֶם֙ בְּרִ֣ית עוֹלָ֔ם חַֽסְדֵ֥י דָוִ֖ד הַנֶּאֱמָנִֽים׃הֵ֛ן עֵ֥ד לְאוּמִּ֖ים נְתַתִּ֑יו נָגִ֥יד וּמְצַוֵּ֖ה לְאֻמִּֽים׃הֵ֣ן גּ֤וֹי לֹֽא־תֵדַע֙ תִּקְרָ֔א וְג֥וֹי לֹֽא־יְדָע֖וּךָ אֵלֶ֣יךָ יָר֑וּצוּ לְמַ֙עַן֙ יְהוָ֣ה אֱלֹהֶ֔יךָ וְלִקְד֥וֹשׁ יִשְׂרָאֵ֖ל כִּ֥י פֵאֲרָֽךְ׃דִּרְשׁ֥וּ יְהוָ֖ה בְּהִמָּצְא֑וֹ קְרָאֻ֖הוּ בִּֽהְיוֹת֥וֹ קָרֽוֹב׃יַעֲזֹ֤ב רָשָׁע֙ דַּרְכּ֔וֹ וְאִ֥ישׁ אָ֖וֶן מַחְשְׁבֹתָ֑יו וְיָשֹׁ֤ב אֶל־יְהוָה֙ וִֽירַחֲמֵ֔הוּ וְאֶל־אֱלֹהֵ֖ינוּ כִּֽי־יַרְבֶּ֥ה לִסְלֽוֹחַ׃כִּ֣י לֹ֤א מַחְשְׁבוֹתַי֙ מַחְשְׁב֣וֹתֵיכֶ֔ם וְלֹ֥א דַרְכֵיכֶ֖ם דְּרָכָ֑י נְאֻ֖ם יְהוָֽה׃כִּֽי־גָבְה֥וּ שָׁמַ֖יִם מֵאָ֑רֶץ כֵּ֣ן גָּבְה֤וּ דְרָכַי֙ מִדַּרְכֵיכֶ֔ם וּמַחְשְׁבֹתַ֖י מִמַּחְשְׁבֹתֵיכֶֽם׃כִּ֡י כַּאֲשֶׁ֣ר יֵרֵד֩ הַגֶּ֨שֶׁם וְהַשֶּׁ֜לֶג מִן־הַשָּׁמַ֗יִם וְשָׁ֙מָּה֙ לֹ֣א יָשׁ֔וּב כִּ֚י אִם־הִרְוָ֣ה אֶת־הָאָ֔רֶץ וְהוֹלִידָ֖הּ וְהִצְמִיחָ֑הּ וְנָ֤תַן זֶ֙רַע֙ לַזֹּרֵ֔עַ וְלֶ֖חֶם לָאֹכֵֽל׃כֵּ֣ן יִֽהְיֶ֤ה דְבָרִי֙ אֲשֶׁ֣ר יֵצֵ֣א מִפִּ֔י לֹֽא־יָשׁ֥וּב אֵלַ֖י רֵיקָ֑ם כִּ֤י אִם־עָשָׂה֙ אֶת־אֲשֶׁ֣ר חָפַ֔צְתִּי וְהִצְלִ֖יחַ אֲשֶׁ֥ר שְׁלַחְתִּֽיו׃כִּֽי־בְשִׂמְחָ֣ה תֵצֵ֔אוּ וּבְשָׁל֖וֹם תּֽוּבָל֑וּן הֶהָרִ֣ים וְהַגְּבָע֗וֹת יִפְצְח֤וּ לִפְנֵיכֶם֙ רִנָּ֔ה וְכָל־עֲצֵ֥י הַשָּׂדֶ֖ה יִמְחֲאוּ־כָֽף׃תַּ֤חַת הַֽנַּעֲצוּץ֙ יַעֲלֶ֣ה בְר֔וֹשׁתחתוְתַ֥חַתהַסִּרְפַּ֖ד יַעֲלֶ֣ה הֲדַ֑ס וְהָיָ֤ה לַֽיהוָה֙ לְשֵׁ֔ם לְא֥וֹת עוֹלָ֖ם לֹ֥א יִכָּרֵֽת׃

מאמרים על הפרק


מאמר על הפרק

הרב אברהם ריבלין שליט

דרשו ה' בהמצאו

ה"משנה ברורה" מביא בראש הלכות תעניות:

"וכל אלו הימים כל ישראל מתענים בהם מפני הצרות שארעו בהם כדי לעורר הלבבות לפקח על דרכי התשובה. ויהיה זה זיכרון למעשינו הרעים ומעשה אבותינו שגרם להם ולנו לתת את הצרות. שבזיכרון הדברים אלו נשוב להיטיב...ולכן חייב כל איש לשום אל לבו באותם הימים ולפשפש במעשיו ולשוב בהן, כי אין העיקר התענית" (וראה ישעיה נח ו; משנה תורה הל' תענית א יז)
(משנה ברורה או"ח תקמט, ס"ק א).

על כן ראויה נבואת ישעיהו, הקוראת לחזרה בתשובה, להיות הפטרה ליום תענית ציבור. "דרשו ה' בהמצאו, קראוהו בהיותו קרוב, יעזוב רשע דרכו ואיש אוון מחשבותיו, וישוב אל ה' וירחמהו ואל א לוהינו כי ירבה לסלוח" (ישעיה נה ו). 

פסוק הפתיחה התובע מהאדם לדרוש את ה' רק בזמן מוגדר, "בהמצאו... בהיותו קרוב", מעורר תמיהה:

משה אמר ... "כה' א להינו בכל קראינו אליו", ואת אמרת "דרשו ה' בהמצאו"?
- הא ביחיד, והא בציבור. ויחיד אימתי? אמר רב נחמן אמר רבה בר אבוה אלו עשרה ימים שבין ראש השנה ליום כיפור
(יבמות מט:; הגמרא אומרת שמנשה שאלה אביו את השאלה והאחרון לא השיב לו כי ידע שלא יקבל את התשובה. ומנשה הרג את הנביא ישעיה; ראה גם יבמות קה.; ראש השנה יח.).

הרמב"ם מסביר את הגמרא ופוסק:

אעפ"י שהתשובה והצעקה יפה לעולם [=תמיד], בעשרת הימים שבין ר"ה ויוהכ"פ היא יפה ביותר ומתקבלת היא מיד, שנאמר "דרשו ה' בהמצאו". במה דברים אמורים ביחיד. אבל בציבור כל זמן שעושין תשובה וצועקים בלב שלם הם נענים שנאמר כה' א לוהינו בכל קראנו אליו"
(משנה תורה הלכות תשובה ב ו)

הרמב"ם מסיר את עוקצה של השאלה בקביעה "שהתשובה והצעקה יפה לעולם", כלל זה חל גם על היחיד, אלא שלגבי ציבור שעושים תשובה יש הבטחה וסיעתא דשמיא לקבלת תשובתם בכל עת, ולגבי היחיד ישנה עזרה מיוחדת ושעת רצון לקבלת התשובה בזמנים מיוחדים "בהמצאו...בהיותו קרוב", היינו בעשרת ימי תשובה. אכן למרות שהקשר בין האדם לא להיו הוא תמידי ואינו משתנה, הנהגת ה' את העולם משתנית מתקופה לתקופה מיום ליום ומשעה לשעה (עיין נפש החיים שער א פרק ב; שם שער ב פרק יג הערה 55). ובעשרת הימים האלה הקב"ה קרוב ביותר, ויש השפעה מיוחדת של קליטת בעלי תשובה אפילו אם תשובתם קלה ביותר ולא הייתה מספקת להיות נרצית בשאר ימות השנה. 

דרך אחרת להסבר הביטויים "בהמצאו" "בהיותו קרוב" היא ההסבר שהמושגים הללו אינם מתייחסים לזמן מוגדר בשנה [עשרת ימי תשובה, למשל], אלא למצב מסוים בו נתון העם. אמת נכון הדבר ישנם מצבים גשמיים או רוחניים שבהם נמצא ה' לאדם במאור פנים או מסתיר את פניו ממנו. קרוב אליו או רחוק ממנו. חבר מפרשים הולך בדרך הזו ולכל אחד נתיב משלו.

יונתן תרגם: "תבעו דחלתא דה' עד דאתון חיין, בעו מן קדמוהי עד דאתון קיימין" (=דרשו יראת ה' כל אימת שאתם חיים, בקשו מפניו כל אימת שאתם קיימים). כלומר, "בהמצאו" אינו מתייחס לקב"ה, שכן הוא נמצא תמיד, אלא לאדם. שכן כשהאדם מת, אין לפעולת ההתקרבות לה' שום משמעות לגביו. ולכן הנביא מזרז את העם לשוב בתשובה כל עוד הם חיים. רש"י מבאר ש"כאן קודם גזר דין, כאן לאחר גזר דין". ברור שהתפילה והתשובה לפני גזר הדין נשמעים יותר מאשר לאחר גזר דין כשיש צורך לשנות החלטה שכבר נפלה. מצודת דוד הדגיש פן אחר: "בעוד שהוא מצוי לכם, עד שלא תגלו מארצכם ועדיין השכינה שורה עמכם". וכן במלבי"ם ביתר פירוט: "'דרשו ה'' - בקשו פניו תמיד כל זמן שהוא נמצא אצלכם, אולם גם אם חטאתם עד שיצא מכם ע"י חטאתכם תשתדלו לקראו שישוב אליכם בעוד 'היותו קרוב' - כמו שאוהבו יצא מאתו בחרי אף, שקוראו שישוב אליו תיכף, ואינו ממתין עד שיתרחק האוהב". 

את ההסברים האחרונים ניתן להטעים על פי דברי חז"ל על הפסוק "וכי ימוך אחיך ומטה ידו עמך והחזקת בו"(ויקרא כה לה). והסבירו במדרש "אל תניחהו שירד ויפול ויהיה קשה להקימו, אלא חזקהו משעת מוטת היד, לְמַה זה דומה למשוי שעל החמור, עודהו על החמור - אחד תופס בו ומעמידו, נפל לארץ - חמישה אין מעמידין אותו"(רש"י שם). מלכותא דרקיעא היא מעין מלכותא דארעא, הנביא קורא לעם לנצל את הזמן שה' עדיין אתם, כי יהיה הרבה יותר קשה לעשות תשובה אם עקב החטאים תוסר מעליהם שכינת ה'. 

פירוש אחר מצאנו באברבנאל. הוא מפרש את בי"ת היחס בביטויים "בהמצאו" "בהיותו קרוב". לאות היחס בי"ת כמה שימושים: בי"ת הזמן כמו "במוצאכם אותו" (בראשית לב, יב), "בהנחל עליון גויים" (דברים לב, ח) "בהכרת רשעים תראה" (תהילים לז, לד). לפירוש זה אכן מובנת שאלת הגמרא, אבל ייתכן פירוש אחר שהבי"ת היא בי"ת המקום, כמו בדברי הירושלמי: "ר' ירמיה בשם ר' אבהו אמר, 'דרשו ה' בהמצאו' - היכן הוא מצוי? בבתי כנסיות ובתי מדרשות. 'קראוהו בהיות קרוב', היכן הוא קרוב? בבתי כנסיות ובבתי מדרשות"(ברכות ה.). "ותשם בסוף"(שמות ב ג), "ואף כי היום יקדש בכלי" (שמואל א כא ו). בכולם הבי"ת היא בי"ת המקום. לפירוש זה אין סתירה בין משה לישעיהו.

והסבר נוסף לו לאברבנאל: בפסוקים רבים האות בי"ת משמשת כבי"ת התכלית. בעבור, כמו "ויעבוד ישראל באישה" (הושע יב, יג), בעבור אישה; "התשחית בחמישה" (בראשית יח כח), בעבור החמישה; "בצדקתו אשר עשה יחיה" (יחזקאל יח כב), בעבור צדקתו. "לפי שזכר למעלה יעוד הגאולה העתידה...רוצה לומר דרשו ה' בעבור שיהיה נמצא אליכם, קראוהו בעבור שיהיה קרוב אליכם. ובתוספת נימה מביא הרד"ק בשם אביו: "'בהיותו קרוב', בעניין שיהיה קרוב [=כדי שיהיה קרוב] וזוהי דרישה בכל לב כמו שכתוב 'קרוב ה' לכל קוראיו לכל אשר יקראהו באמת'". 

אנו נקראים אפוא לדרוש ולקרוא את ה' בכל לבנו באמת, כדי שיהיה קרוב אלינו. השפע והברכה והחסד נובעים ממנו תמיד, אך אנחנו קולטים רק כפי הכנתנו. "יהי חסדך ה' עלינו" - כמה? "כאשר יחלנו לך". "ויאמר ה' סלחתי" - כמה? כדבריך! ככל שתבקש - כך תִּסָּלַח.

פירושים על הפרק


פירוש על הפרק


תנ"ך על הפרק

תנ"ך על הפרק

תוכן עניינים

ניווט בפרקי התנ"ך