אל יתהלל העשיר בעשרו
ה֗וֹי מַגִּיעֵ֥י בַ֙יִת֙ בְּבַ֔יִת שָׂדֶ֥ה בְשָׂדֶ֖ה יַקְרִ֑יבוּ עַ֚ד אֶ֣פֶס מָק֔וֹם וְהֽוּשַׁבְתֶּ֥ם לְבַדְּכֶ֖ם בְּקֶ֥רֶב הָאָֽרֶץ׃
בְּאָזְנָ֖י יְהוָ֣ה צְבָא֑וֹת אִם־ לֹ֞א בָּתִּ֤ים רַבִּים֙ לְשַׁמָּ֣ה יִֽהְי֔וּ גְּדֹלִ֥ים וְטוֹבִ֖ים מֵאֵ֥ין יוֹשֵֽׁב׃
כִּ֗י עֲשֶׂ֙רֶת֙ צִמְדֵּי־ כֶ֔רֶם יַעֲשׂ֖וּ בַּ֣ת אֶחָ֑ת וְזֶ֥רַע חֹ֖מֶר יַעֲשֶׂ֥ה אֵיפָֽה׃
(ישעיה ה ח-י)
ה֗וֹי
הקדמה זו מכניסה את השומע והקורא לאווירת נכאים של אבל. כנראה שהנביא ישעיהו מעוניין גם להפנותנו לנבואת עמוס(ה יח, ו א). עמוס משתמש שם בסגנון זה בדיונו על בעיות דומות שהיו אז בשומרון.
מַגִּיעֵ֥י בַ֙יִת֙ בְּבַ֔יִת שָׂדֶ֥ה בְשָׂדֶ֖ה יַקְרִ֑יבוּ עַ֚ד אֶ֣פֶס מָק֔וֹם
בנבואה זו מוכיח הנביא את העשירים שעשו את הונם שלא במשפט אלא במספח. כלל ידוע בכלכלה הוא שבעלי הממון מוסיפים ממון על ממונם. וכאילו לא די להם בכך, העשירים גם ניצלו את חוסנם ואת עצמתם החומרית כדי לחסל את החלשים מבחינה כלכלית, וזאת כדי להשתלט על רכושם הדל, ובכך הוסיפו חטא על פשע.
ההשתלטות על נחלות החלשים גוזלת מהם את עצמאותם הכלכלית ואת כבודם. הם הופכים לטרף קל לניצול בידי החזקים. וכך ניסח זאת המדרש:
ר' יוחנן אמר: 'הוי מגיעי בית בבית', מלוהו על ביתו, מלוהו על שדהו ליטלה.
(איכה רבה וילנא פתיחתות ד"ה כב רבי יהושע)
המדרש מתייחס לתופעה חמורה. העשיר מנצל את מצוקתו של העני כדי להשתלט על רכושו הדל, שדהו וביתו. לכאורה בעל הממון מציע סיוע לעני על ידי הלוואה שאמורה לשקם את מצבו הכלכלי. אמנם כיוון שידוע לעשיר מראש כי העני לא יוכל לעמוד בתנאי ההחזר, מטרת ההלוואה היא לחמוס את כבשת הרש. אף על פי שמבחינה חוקית הכל תקין - הנביא מתריע קשות מפני תופעה זו.
שיטות הראשונים
הראשונים מסבירים, כמעט כולם, באותו כיוון.
לפי רש"י, רד"ק, אבן עזרא, ר"א מבלגנצי ור"י קרא, הבעיה היא הסגת גבול באמצעות אלימות. החזקים מרחיבים את גבול ביתם על נחלות החלשים ואת תחום שדותיהם ומשתלטים על נחלות החלשים עד "שאין להם מקום לישב". רש"י מקשר את תוכחת עמוס: "ותגישון שבת חמס"(עמוס ו ג) לתוכחת ישעיהו, וזה לשונו שם:
ותגישון שבת בתוכם זו אצל זו על ידי חמס.
(רש"י עמוס ו ג)
ר"י כספי מוסיף:
אף על פי שיהיה דרך קניה.
במדרש (איכה רבה פתיחתא כב) מסביר את ההוכחה כבאה להזהיר מפני עברות שבין אדם למקום, וזה לשונו:
ריש לקיש אמר... "עד אפס מקום", מי גרם למקום ליחרב? על שלא הניחו מקום שלא עברו בו עבודה זרה. בתחילה היו עובדין אותו במטמוניות... וכיון שלא מיחו בידן חזרו להיות עושין אחר הדלת... וכיון שלא מיחו בידן, חזרו להיות עושין על הגגות... וכיון שלא מיחו בידן, חזרו להיות עושין בגנות... וכיון שלא מיחו בידן, חזרו להיות עושין בראשי ההרים... וכיון שלא מיחו בידן, חזרו להיות עושין בשדות.
התרגום משלב עברות שבין אדם למקום עם עברות שבין אדם לחברו, ומסביר שהנביא מוכיח על עוון אי הפרשת תרומות ומעשרות. וזה לשונו, המובאת גם ברש"י על אתר:
ארי בחובא דלא יהבו מעשריא
(תרגום יונתן ישעיה ה י)
גם כאן המקום להדגיש כי שני הכיוונים הדרשניים הללו אינם באים להחליף את הפשט שלפיו תוכחתו של הנביא עוסקת בחטאים שבין אדם לחברו, אלא דרך המדרש להוסיף קומה נוספת. וכדאי לעיין בדבריו של ר"י קרא על אתר(המקום) בהקשר זה, וזה לשונו: "והט אוזנך וכפוף עצמך למקרא, שכל מקרא ומקרא שדרשוהו רבותינו, בטוב תלין נפשם, משאמרו עליו מדרש - הם הם שאמרו עליו לסוף(שבת סג.): "אין מקרא יוצא מידי פשוטו", שאין לנו מידה טובה במקרא יותר מפשוטו.
וְהֽוּשַׁבְתֶּ֥ם לְבַדְּכֶ֖ם בְּקֶ֥רֶב הָאָֽרֶץ
המפרשים צועדים בעקבות מדרש איכה רבה(שם):
ר' יוחנן אמר... אמר הקב"ה מה אתם סבורין שאתם לבדכם יורשין את הארץ...
ומסבירים המפרשים כי הנביא מבאר פן נוסף של חטאי העשירים.
כך פירשו רד"ק ור"י מטראני, ואחריהם בעל המצודות. וזה לשון המצודות:
אמר הנביא לבעלי הזרוע, וכי סבורים אתם שרק אתם לבדכם תשבו ותתקיימו בקרב הארץ ואין ל(ה)חלש מקום עמכם?
רש”י לשיטתו לעיל מבאר גם על פי הדרש:
כסבורים שאין חלק להקדוש ברוך הוא ולא לעניים בארץ? חלקו במעשרות אתם גוזלים ולעניים (גוזלים) את ארצם שתהיו אתם לבדכם יושבים בה.
אִם־ לֹ֞א בָּתִּ֤ים רַבִּים֙ לְשַׁמָּ֣ה יִֽהְי֔וּ גְּדֹלִ֥ים וְטוֹבִ֖ים מֵאֵ֥ין יוֹשֵֽׁב׃
בפסוק זה מתחיל הנביא לתאר את עונשם של העשירים, שבבניית ביתם דחקו את רגלי שכניהם העניים. בתיהם הגדולים והטובים יהיו לשמה - לחורבן. חלק מן הראשונים מבארים שהבתים יינטשו כתוצאה מהרעב, כמתואר בפסוק הבא. אבל נראה יותר שהנביא מתייחס גם כאן לרעידת האדמה שתפגע בעיקר בבתים הגדולים. גם הביטוי "רבים” יתפרש על שם משמעותו הארמית – גדולים(רד”ק).
הפסוק המקביל בעמוס: "וְהִכֵּיתִ֥י בֵית־הַחֹ֖רֶף עַל־בֵּ֣ית הַקָּ֑יִץ וְאָבְד֞וּ בָּתֵּ֣י הַשֵּׁ֗ן וְסָפ֛וּ בָּתִּ֥ים רַבִּ֖ים נְאֻם־יְ-הֹוָֽה׃"(עמוס ג טו) הוא הוכחה אפשרית לכך שהביטוי ”בתים רבים” מתייחס לבתיהם הגדולים והמפוארים של העשירים, שהיו מלאים מן הסתם גם בשכיות חמדה.
כִּ֗י עֲשֶׂ֙רֶת֙ צִמְדֵּי־ כֶ֔רֶם יַעֲשׂ֖וּ בַּ֣ת אֶחָ֑ת וְזֶ֥רַע חֹ֖מֶר יַעֲשֶׂ֥ה אֵיפָֽה׃
בנוסף לחורבן בתיהם, העשירים ייענשו בכך ששדותיהם לא יגיבו יבול. נביא מדברי הרד”ק:
כי אשלח קללה בשדות ובכרמים תחת אשר היו גוזלים אותם מהעניים, לפיכך תהיה תבואתם לקללה. וכיון שלא יהיו הפירות - לא יהיו היושבים. ופירוש "עשרת צמדי בקר" מקום בכרם שיחרשו עשרת צמדי בקר ביום אחד - לא יצא ממנו יין אלא בת אחת. ומדת בה היא בלח כשיעור איפה ביבש. ומקום עשרה בשדה כשיזרעו בו כור לא יעשה אלא איפה, וחומר הוא הכור והוא עשר איפות.באדיבות הרב, מתוך ספרו: 'צפנת ישעיה'