השפעת המרכזים
הדרך שבה בוחר שלמה היא השפעה דרך המרכזים.
אנשי האומה כולם מונהגים ומושפעים מבית המלכות. על כן, אם מצליחים להשפיע על המלך ועל משפחתו, עוברת ההשפעה בעצמה רבה אל כל נתיני המלך.
הדוגמא העתיקה העומדת לפני שלמה היא דוגמת שכם בן חמור, שמחמת אהבתו לדינה בת יעקב הצליח לשכנע בשעה אחת את כל בני עירו לבא בבריתו של אברהם אבינו. שלמה אינו שואף כמובן למול את כל הגויים ולגיירם. מטרתו היא להשפיע עליהם לקיים שבע מצוות בני נח.
כאן מונח היסוד לקשרי החיתון של שלמה עם כל גדולי אומות העולם העתיק. שלמה מגייר את כל בנות המלכים שהוא נושא(משנה תורה הלכות איסורי ביאה פי"ג הי"ד), וכך ההורים, המלכים והמלכות, באים בקשר ישיר עם שלמה. הם רואים את עושרו ואת חכמתו ומתרשמים עמוקות, ובעקבותיהם הולכים כל שרי המלכות וחשוביה.
בעקבות זאת אנו שומעים: "...וכל הארץ מבקשים את פני שלמה, לשמוע את חכמתו אשר נתן אלוקים בליבו"(מלכים א י כד), "ומלכת שבא שמעה את שמע שלמה לשם ה' ותבא לנסותו בחידות"(מלכים א י א).
אפשר שזוהי עומק כוונתו של ר' יוסי בירושלמי, שאמר שרצה שלמה לקרבן תחת כנפי השכינה. דוקא אותן בנות מלכים, ולא סתם נשים יפות מהשוק. דרכן נסללת הדרך להשפעה על כל אומותיהן.
תאור דומה אנו מוצאים בספר הכוזרי. בשלב הראשון חיפש מלך כוזר את דת האמת באופן אישי, ולאחר שמצא רצה להעבירה לכל עמו.
אחר השיחות האלה באו כל הדברים אשר ספר עליהם בספרי דברי ימי הכוזרים. המלך גלה את סוד חלומו לוזיר אשר לו. ובחלום אשר נשנה אליו כעת, נאמר לו כי ילך אל הרי ורסאן לבקש שם את המעשה הרצוי בעיני האלוה יתברך. וילכו שניהם יחדו המלך והוזיר אל ההרים ההם אשר במדבר מעל לים. ובאחד הלילות מצאו מערה, שאליה היו באים אנשים מבני ישראל מדי שבת בשבתו לשבת בה. אל האנשים ההם גלו את לבם ובפניהם קבלו עליהם את דת ישראל בהמולם שם במערה ההיא.
אחר כן שבו אל ארצם ולבם שלם עם דת ישראל. אולם זמן רב היו מסתירים את סוד אמונתם עד שמצאו תחבולה לגלות את הסוד לאט לאט לאנשי סגלה מועטים. וכאשר נתרבו הנאמנים גלו את צפוניהם ברבים. ובהיותם לרוב בקרב עמם, הכניסו את שאר הכוזרים בדת ישראל. ואז קראו לחכמים יהודים מארצות רבות, ורבים באו וספרים בידיהם. והכוזרים למדו תורה מפיהם".
(כוזרי מאמר שני אות א)
בת פרעה היא בת המלך הראשונה שנושא שלמה(לפי סדר עולם פט"ו נשא אותה שלמה בהיותו בן שש עשרה!). שהרי מצרים באותה תקופה היא האימפריה הגדולה ביותר, ערש התרבות האנושית של העולם העתיק. אין כל סתירה בין אהבת שלמה לה' לאהבתו לבת פרעה, שהרי גדולי העולם מלאים באהבה לא רק למשפחתם ולאומתם אלא לכל האנושות ואף לכל ההויה. ואמר ר' עקיבא: "ואהבת לרעך כמוך זה כלל גדול בתורה"(ירושלמי נדרים ל ב). בן עזאי אומר "זה ספר תולדות אדם", כלל גדול הימנו. וכך כותב הרב קוק:
יש שהוא שר שירת נפשו... ויש שהוא שר שירת האומה... ויש אשר עוד תתרחב נפשו עד שיוצא ומתפשט מעל גבול ישראל לשיר את שירת האדם... ויש אשר עוד למעלה מזה ברוחב יתנשא עד שמתאחד עם כל היקום כולו... ויש אשר עולה עם כל השירים הללו ביחד באגודה אחת... שירת הנפש שירת האומה שירת האדם שירת העולם... והתמימות הזאת במילואה עולה היא להיות שירת הקודש, ישראל, שיר אל, שיר פשוט, שיר כפול, שיר משולש, שיר מרובע, שיר השירים אשר לשלמה. למלך שהשלום שלו.
(אורות הקודש ח"ב עמ' תמ"ד)