נחלת כלב נשיא יהודה
בפרקנו מככבת דמותו של הזקן הצעיר, האיש שרוחו הצעירה משמרת את כוחו לכיבוש נחלתו. זהו כלב בן יפונה, האיש הדומיננטי בשבט יהודה, אשר מזכיר ליהושע את הבטחת רבו. המנהיג במדבר הבטיח לתת לכלב את חברון כצל"ש על עמידתו האיתנה מול עדת המרגלים התבוסתנים. הפרק נלמד על משך הזמן שעבר מאז ועל שמה המקורי של קריית ארבע.
כלב וחברון
וַיָּבֹ֣א עַד־חֶבְרוֹן֒ - כלב לבדו הלך שם ונשתטח על קברי אבות, שלא יהא ניסת לחבריו להיות בעצתם, וכן הוא אומר "וְלֽוֹ־אֶתֵּ֧ן אֶת־הָאָ֛רֶץ אֲשֶׁ֥ר דָּֽרַךְ־בָּ֖הּ" (דברים א לו), וכתיב "וַיִּתְּנ֤וּ לְכָלֵב֙ אֶת־חֶבְר֔וֹן"(שופטים א כ)
(רש"י במדבר יג ב)
רש"י בפרשת המרגלים מזהה את הזיקה אל חברון בתחינה שכלב שוטח על קברי האבות שה' יצילו מעצת המרגלים. נקשרה נפשו במקום עד כדי שנחלתו הובטחה לו על ידי משה (דברים א לו). לקראת סוף הפרק, יהושע, תלמיד משה, מממש את ההבטחה אל בן זוגו לפרשיית המרגלים ונותן לכלב את חברון.
שבע שנות כיבוש
כלב מצהיר כי כחו עתה ככחו אז, גם ארבעים וחמש שנה מאוחר יותר, לא הפחיתוּ מכוחו לכבוש. ביציאתו לריגול יחד עם יהושע ועוד עשרה מרגלים היה בן ארבעים שנה. היציאה הייתה בשנה השנית לצאת בני ישראל. לאחר חטא המרגלים נגזרה הגזירה של ארבעים שנה במדבר, כלומר עוד שלושים ושמונה שנה. מעדותו של כלב אנו למדים שהארץ שקטה ממלחמה כמו שנאמר בפסוק האחרון שבפרק, מדובר בשנה השביעית לכניסת ישראל לארץ ישראל ובכך מתחילות שבע השנים של חלוקת הנחלות.
הנחלה הראשונה היא לכלב, הוא היחיד שדיבר טוב על הארץ עוד במדבר, מול כל שאר המרגלים. הוא גם הראשון המבקש נחלה בארץ ישראל, כמובטח לו.
קריית ארבע
על הפסוק האחרון בפרקנו, "וְשֵׁ֨ם חֶבְר֤וֹן לְפָנִים֙ קִרְיַ֣ת אַרְבַּ֔ע הָאָדָ֧ם הַגָּד֛וֹל בָּעֲנָקִ֖ים ה֑וּא וְהָאָ֥רֶץ שָׁקְטָ֖ה מִמִּלְחָמָֽה׃" (טו) אומר רש"י:
הָאָדָם הַגָּדוֹל בָּעֲנָקִים הוּא אֲבִיהֶם שֶׁל אֲחִימָן שֵׁשַׁי וְתַלְמַי, אַרְבַּע הָיָה שְׁמוֹ.
דָּבָר אַחֵר: עַל שֵׁם הָאָב וּשְׁלשָׁה בָּנִים, שֶׁכֵּן קוֹרֵא אוֹתָם (שם יג כב): יְלִידֵי הָעֲנָק.
וּמִדְרַשׁ אַגָּדָה: הָאָדָם הַגָּדוֹל בָּעֲנָקִים הוּא אַבְרָהָם אָבִינוּ, הוּא שֶׁגָּרַם לָהֶם שֶׁהָאָרֶץ שָׁקְטָה מִמִּלְחָמָה אַרְבָּעִים שָׁנָה שֶׁנִּתְעַכְּבוּ בַּמִּדְבָּר, בְּשָׂכָר שֶׁכִּבְּדוּ אֶת הַזָּקֵן בְּקִרְיַת אַרְבַּע, שֶׁאָמְרוּ לוֹ: "נְשִׂיא אֱלֹהִים אַתָּה בְּתוֹכֵנוּ" (בראשית כג ו).
(רש"י יהושע יד טו)
מדוע העיר נקראת על שם ענקים? - הענקים היו דמויות שאי אפשר להתעלם מהם, וכאשר משפחה שלמה מתגוררת בעיר אחת הם כנראה יוצרים תהודה אדירה ולכן אבא ועוד שלושה ענקים שווה לארבעה ענקים. וכל הקריה עמדה לפני אותם ארבעה ענקים.
עומק הדעה שנייה, שרק אביהן של הענקים נקרא ארבע, יתכן שזהו כי המספר ארבע מגלם את כל צדדי המציאות הגשמית ומתאים לענק בעל נוכחות.
הדעה השלישית מייחסת את האדם הגדול בענקים לענק רוח, הלא הוא אברהם אבינו אשר אישיותו וקבלת הפנים המכובדת שערכו לכבודו בחברון הרחיקה את הפורענות מיושבי חברון למשך ארבעים שנה.