תנ"ך על הפרק - במדבר לד - מה ניתן ללמוד מרשימת הנשיאים / הרב איתן שנדורפי שליט"א

תנ"ך על הפרק

במדבר לד

151 / 929
היום

הפרק

גבולות ארץ כנען, מנחילי הארץ

וַיְדַבֵּ֥ר יְהוָ֖ה אֶל־מֹשֶׁ֥ה לֵּאמֹֽר׃צַ֞ו אֶת־בְּנֵ֤י יִשְׂרָאֵל֙ וְאָמַרְתָּ֣ אֲלֵהֶ֔ם כִּֽי־אַתֶּ֥ם בָּאִ֖ים אֶל־הָאָ֣רֶץ כְּנָ֑עַן זֹ֣את הָאָ֗רֶץ אֲשֶׁ֨ר תִּפֹּ֤ל לָכֶם֙ בְּֽנַחֲלָ֔ה אֶ֥רֶץ כְּנַ֖עַן לִגְבֻלֹתֶֽיהָ׃וְהָיָ֨ה לָכֶ֧ם פְּאַת־נֶ֛גֶב מִמִּדְבַּר־צִ֖ן עַל־יְדֵ֣י אֱד֑וֹם וְהָיָ֤ה לָכֶם֙ גְּב֣וּל נֶ֔גֶב מִקְצֵ֥ה יָם־הַמֶּ֖לַח קֵֽדְמָה׃וְנָסַ֣ב לָכֶם֩ הַגְּב֨וּל מִנֶּ֜גֶב לְמַעֲלֵ֤ה עַקְרַבִּים֙ וְעָ֣בַר צִ֔נָהוהיהוְהָיוּ֙תּֽוֹצְאֹתָ֔יו מִנֶּ֖גֶב לְקָדֵ֣שׁ בַּרְנֵ֑עַ וְיָצָ֥א חֲצַר־אַדָּ֖ר וְעָבַ֥ר עַצְמֹֽנָה׃וְנָסַ֧ב הַגְּב֛וּל מֵעַצְמ֖וֹן נַ֣חְלָה מִצְרָ֑יִם וְהָי֥וּ תוֹצְאֹתָ֖יו הַיָּֽמָּה׃וּגְב֣וּל יָ֔ם וְהָיָ֥ה לָכֶ֛ם הַיָּ֥ם הַגָּד֖וֹל וּגְב֑וּל זֶֽה־יִהְיֶ֥ה לָכֶ֖ם גְּב֥וּל יָֽם׃וְזֶֽה־יִהְיֶ֥ה לָכֶ֖ם גְּב֣וּל צָפ֑וֹן מִן־הַיָּם֙ הַגָּדֹ֔ל תְּתָא֥וּ לָכֶ֖ם הֹ֥ר הָהָֽר׃מֵהֹ֣ר הָהָ֔ר תְּתָא֖וּ לְבֹ֣א חֲמָ֑ת וְהָי֛וּ תּוֹצְאֹ֥ת הַגְּבֻ֖ל צְדָֽדָה׃וְיָצָ֤א הַגְּבֻל֙ זִפְרֹ֔נָה וְהָי֥וּ תוֹצְאֹתָ֖יו חֲצַ֣ר עֵינָ֑ן זֶֽה־יִהְיֶ֥ה לָכֶ֖ם גְּב֥וּל צָפֽוֹן׃וְהִתְאַוִּיתֶ֥ם לָכֶ֖ם לִגְב֣וּל קֵ֑דְמָה מֵחֲצַ֥ר עֵינָ֖ן שְׁפָֽמָה׃וְיָרַ֨ד הַגְּבֻ֧ל מִשְּׁפָ֛ם הָרִבְלָ֖ה מִקֶּ֣דֶם לָעָ֑יִן וְיָרַ֣ד הַגְּב֔וּל וּמָחָ֛ה עַל־כֶּ֥תֶף יָם־כִּנֶּ֖רֶת קֵֽדְמָה׃וְיָרַ֤ד הַגְּבוּל֙ הַיַּרְדֵּ֔נָה וְהָי֥וּ תוֹצְאֹתָ֖יו יָ֣ם הַמֶּ֑לַח זֹאת֩ תִּהְיֶ֨ה לָכֶ֥ם הָאָ֛רֶץ לִגְבֻלֹתֶ֖יהָ סָבִֽיב׃וַיְצַ֣ו מֹשֶׁ֔ה אֶת־בְּנֵ֥י יִשְׂרָאֵ֖ל לֵאמֹ֑ר זֹ֣את הָאָ֗רֶץ אֲשֶׁ֨ר תִּתְנַחֲל֤וּ אֹתָהּ֙ בְּגוֹרָ֔ל אֲשֶׁר֙ צִוָּ֣ה יְהוָ֔ה לָתֵ֛ת לְתִשְׁעַ֥ת הַמַּטּ֖וֹת וַחֲצִ֥י הַמַּטֶּֽה׃כִּ֣י לָקְח֞וּ מַטֵּ֨ה בְנֵ֤י הָראוּבֵנִי֙ לְבֵ֣ית אֲבֹתָ֔ם וּמַטֵּ֥ה בְנֵֽי־הַגָּדִ֖י לְבֵ֣ית אֲבֹתָ֑ם וַחֲצִי֙ מַטֵּ֣ה מְנַשֶּׁ֔ה לָקְח֖וּ נַחֲלָתָֽם׃שְׁנֵ֥י הַמַּטּ֖וֹת וַחֲצִ֣י הַמַּטֶּ֑ה לָקְח֣וּ נַחֲלָתָ֗ם מֵעֵ֛בֶר לְיַרְדֵּ֥ן יְרֵח֖וֹ קֵ֥דְמָה מִזְרָֽחָה׃וַיְדַבֵּ֥ר יְהוָ֖ה אֶל־מֹשֶׁ֥ה לֵּאמֹֽר׃אֵ֚לֶּה שְׁמ֣וֹת הָֽאֲנָשִׁ֔ים אֲשֶׁר־יִנְחֲל֥וּ לָכֶ֖ם אֶת־הָאָ֑רֶץ אֶלְעָזָר֙ הַכֹּהֵ֔ן וִיהוֹשֻׁ֖עַ בִּן־נֽוּן׃וְנָשִׂ֥יא אֶחָ֛ד נָשִׂ֥יא אֶחָ֖ד מִמַּטֶּ֑ה תִּקְח֖וּ לִנְחֹ֥ל אֶת־הָאָֽרֶץ׃וְאֵ֖לֶּה שְׁמ֣וֹת הָאֲנָשִׁ֑ים לְמַטֵּ֣ה יְהוּדָ֔ה כָּלֵ֖ב בֶּן־יְפֻנֶּֽה׃וּלְמַטֵּה֙ בְּנֵ֣י שִׁמְע֔וֹן שְׁמוּאֵ֖ל בֶּן־עַמִּיהֽוּד׃לְמַטֵּ֣ה בִנְיָמִ֔ן אֱלִידָ֖ד בֶּן־כִּסְלֽוֹן׃וּלְמַטֵּ֥ה בְנֵי־דָ֖ן נָשִׂ֑יא בֻּקִּ֖י בֶּן־יָגְלִֽי׃לִבְנֵ֣י יוֹסֵ֔ף לְמַטֵּ֥ה בְנֵֽי־מְנַשֶּׁ֖ה נָשִׂ֑יא חַנִּיאֵ֖ל בֶּן־אֵפֹֽד׃וּלְמַטֵּ֥ה בְנֵֽי־אֶפְרַ֖יִם נָשִׂ֑יא קְמוּאֵ֖ל בֶּן־שִׁפְטָֽן׃וּלְמַטֵּ֥ה בְנֵֽי־זְבוּלֻ֖ן נָשִׂ֑יא אֱלִיצָפָ֖ן בֶּן־פַּרְנָֽךְ׃וּלְמַטֵּ֥ה בְנֵֽי־יִשָׂשכָ֖ר נָשִׂ֑יא פַּלְטִיאֵ֖ל בֶּן־עַזָּֽן׃וּלְמַטֵּ֥ה בְנֵי־אָשֵׁ֖ר נָשִׂ֑יא אֲחִיה֖וּד בֶּן־שְׁלֹמִֽי׃וּלְמַטֵּ֥ה בְנֵֽי־נַפְתָּלִ֖י נָשִׂ֑יא פְּדַהְאֵ֖ל בֶּן־עַמִּיהֽוּד׃אֵ֕לֶּה אֲשֶׁ֖ר צִוָּ֣ה יְהוָ֑ה לְנַחֵ֥ל אֶת־בְּנֵֽי־יִשְׂרָאֵ֖ל בְּאֶ֥רֶץ כְּנָֽעַן׃

מאמרים על הפרק


מאמר על הפרק

הרב איתן שנדורפי שליט

מה ניתן ללמוד מרשימת הנשיאים

בפרקנו מופיעה רשימת הנשיאים שינחילו את הארץ (יט-כט).

יש לשאול מספר שאלות על רשימה זו:

  1. לפי איזה סדר סודרו השבטים? לא לפי סדר לידתם, לא לפי אמותם, ולא לפי הדגלים!
  2. מדוע לא נאמר התאר "נשיא" על שלשת הנשיאים הראשונים מיהודה, משמעון ומבנימין?
  3. מדוע לא נאמר "בני" על יהודה ובנימין?

א. לפי איזה סדר הובאו השבטים?

שאל החזקוני:

חז"ק [כך דרכו של החזקוני לכתוב במקום שהוא מקשה, עיין בחזקוני בראשית א, א ובביאור הרב חד"ש שם] על סדר זה: שהרי אינו לפי התולדה, ולא לפי הדגלים, ולא לפי הגבירות!

על חלק מהשבטים כבר ענו הגאונים והראשונים:

1. מדוע נזכר יהודה ראשון?

כתב ר' אברהם אבן עזרא: "והמפרשים אמרו כי החל מיהודה כאשר יצא הגורל בתחילה. רק יש טענה גדולה עליהם, אף על פי שהפירוש נכון...".

דבריו סתומים במקצת, וביאר אותם ר' אשר ויזר ב"תורת חיים": "כאשר יצא הגורל בתחילה - בחלוקת הארץ בידי אלעזר הכהן ויהושע בן נון (יהושע טו, א)".

"רק יש טענה גדולה עליהם - מדוע לא המשיך באותו כיוון בשאר השבטים. שם אחרי הגורל למטה בני יהודה יצא הגורל לבני יוסף (יהושע טז, א)".

יש להעיר שהשאלה מדוע נזכר שבט יהודה ראשון אינה קשה כלל, כיון שבמסעות הוא היה ראשון. ועוד שברשימה זו לא נזכר כלל שבט ראובן, כיון ששבט ראובן כבר קיבל נחלתו בעבר הירדן, כמו שכתב הראב"ע עצמו בדיבור הקודם: "ולא הזכיר נשיא לבני ראובן וגד, כי כבר לקחו חלקם", ואם כן פשוט ששבט יהודה יופיע ראשון.

2. מדוע נזכר שמעון שני?

השאלה מדוע שבט שמעון מופיע שני אינה קשה כל כך, כיון ששבט שמעון מופיע במקומות רבים במקום השני. אמנם בדרך כלל הוא מופיע שני אחרי שבט ראובן, וכאן הוא אינו מופיע אחרי שבט ראובן, אבל כבר הוסבר ששבט ראובן אינו מופיע כאן כלל, כיון שהוא כבר קיבל את חלקו בעבר הירדן.

3. מדוע נזכר בנימין שלישי?

השאלה קשה יותר לגבי שבט בנימין. אכן כבר כתב רב נסים גאון המובא בספר "פני דוד" לחיד"א: "ודע כי חזרתי על על מנין השבטים, ומצאתי שנמנו בתורה בחמישה עשר מקומות [משימה לקורא: מצא את חמישה עשר המקומות!], ולא מצאתי שבנימין נמנה שלישי אלא כאן"!

כתב על כך רב נסים גאון שתי תשובות:

  1. "כי מצינו בספר יהושע לבני אהרן הכהן מכלל ערי הלויים י"ג ערים, והוציאום משבט יהודה ושמעון ובנימין, כמו שנאמר: 'ויתנו בני ישראל ללוים מנחלתם אל פי ד' את הערים האלה ואת מגרשיהן... ויהי לבני אהרן הכהן מן הלוים ממטה יהודה וממטה השמעני וממטה בנימן בגורל ערים שלש עשרה' (כא, ג-ד), ולכך סמך כאן בנימין ליהודה ושמעון...". כעין הסברו זה כתב גם החזקוני.
  2. "ועוד יתכן לומר שהקדים בנימין, לפי שנעשה אושפיזכן לגבורה, שנאמר: 'ובין כתפיו שכן' (דברים לג, יב)". כלומר: כיון שבנחלתו נבנה המקדש זכה להיות שלישי.

אבל יש לשאול: מדוע אם כן לא נמנה בנימין ראשון או שני?

4. לפי איזה סדר הובאו השבטים?

יש לשאול: לפי איזה סדר הובאו כל שאר השבטים?

נראה שהתשובה פשוטה: סדר השבטים הוא לפי סדר הנחלות שקיבלו בארץ, מדרום לצפון: יהודה בדרום, שמעון בתוכו במרכז הדרום, בנימין צפונית ליהודה, וכן הלאה בשאר השבטים! ואכן כך כתבו הרש"ר הירש (יט-כח) ו"דעת מקרא" (כ).

ב. מדוע לא נאמר התאר "נשיא" על נשיאי יהודה, שמעון ובנימין?

שאלה זו שאלו מספר מפרשים, וכך כתב רבינו בחיי (לד, יז):

ויש לשאול: כיון שהיו כולם נשיאים, נשיא אחד נשיא אחד ממטה ומטה, למה לא הזכיר עד עתה נשיא, אלא מדן ואילך?
ואפשר לומר כי לא הוצרך להזכיר הנשיא בכלב, כי היה מפורסם מן המרגלים, שכתוב שם (במדבר יג, ב): 'כל נשיא בהם'.
ובשמעון - לפי שזמרי בן סלוא היה נשיאם, לכך לא זכה שבט שמעון להקרא עליו נשיא, אפילו אחרי מות זמרי.
ובבנימין לא הזכיר גם כן, מפני פלגש בגבעה.
ואמרו במדרש תנחומא בסדר בהעלותך (יב): אלידד בן כסלון - זה אלדד, חבירו של מידד שהיו נביאים (במדבר יא, כו), וכיון שהיה נביא לא הוצרך הכתוב לקראו נשיא.

לפי זה עולה שכלב לא נזכר בתאר נשיא, כי היה מפורסם בכך ולא היה צורך לכותבו.

נשיא שמעון לא נזכר בתואר זה, לגנותו של השבט.

נשיא בנימין לא נזכר בתואר זה, לפי הפירוש הראשון לגנותו של השבט, בדומה לשמעון. לפי הפירוש השני להיפך, למעלתו, שהיה נביא, ולא רק נשיא שבט.

כעין הפירוש השני כתב גם "אור החיים" הקדוש (יט) בשם רבינו ניסים גאון, והוסיף "אור החיים" הקדוש: "ואפשר עוד לומר כי לא יחס נשיאות לכלב על יהודה משום כבוד מלכות שעומדת ממנו, וכמו כן לבנימין, משום שממנו מתחלת המלכות בישראל, שהוא שאול איש ימיני, ושמעון טעמו נכון כדברי גאון".

לפי פירוש זה גם נשיא שבט יהודה וגם נשיא שבט בנימין לא הוזכרו בתאר נשיא בגלל מעלת שבטיהם, שמהם יהיה לא רק נשיא שבט, אלא מלך ישראל!

ג. מדוע לא נאמר "בני" על יהודה ובנימין?

כתב הטור: "ולא ידעתי טעם למה כתב בכולם: 'למטה בני פלוני', חוץ מביהודה ובנימין".

כתב על כך הנצי"ב:

והנה בכל השבטים כתיב: 'בני', לבד מיהודה ובנימין!
ואמר גיסי, הרה"ג מורנו יחיאל מיכל הלוי נ"י [הוא הרב בעל "ערוך השולחן"!], וכך העלה בני הרה"ג מורנו חיים נ"י [שהיה הרב של מוסקבה, ואחר כך רב בירושלים עם ר' שמואל סלנט], משום דעיקר תועלת הנשיאים היה משום שבאו לחוב גם לקטנים, כדאיתא בקדושין רפ"ב (מב ע"א) ובכמה מקומות. ובכלל החוב היה קורבא ורוחקא מירושלים, כדאיתא בבבא בתרא (קכב ע"א) ופירוש הרשב"ם שם. משום הכי בכל השבטים כתוב: 'בני', ללמד דאף על גב שהיו הרבה קטנים, היו יכולים לחוב. מה שאין כן ביהודה ובנימין, שהיו קרובים לירושלים.

כלומר: המלה "בני" באה לומר שהנחלת הנשיאים הועילה אפילו לקטנים, אף על פי שהיתה בכך גם תוצאה לחובתם, שנחלו רחוק מהמקדש. אבל יהודה ובנימין, שנחלו קרוב למקדש, לא היתה בחלוקה שום חובה להם, אלא רק זכות, ולכן לא נאמר אצלם: "בני".

סיום

כתב רש"י בסוף פרשת האזינו (דברים לב, מז): "כי לא דבר רק הוא מכם - אין לך דבר ריקן בתורה שאם תדרשנו שאין בו מתן שכר".

ראינו כיצד פרשה שנראית חסרת כל אתגר לימודי, רשימת שמות בסך הכל, מלאה אתגר לימודי של השוואות בתוך הפרשה עצמה, ומול פרשות אחרות, ומתוכן עולים רעיונות מוסריים של שכר לצדיקים וענש לרשעים וכבוד למלכות, וכמו כן הפרשה רומזת למקום בית המקדש, שיבנה במהרה בימינו אמן.

פירושים על הפרק


פירוש על הפרק


תנ"ך על הפרק

תנ"ך על הפרק

תוכן עניינים

ניווט בפרקי התנ"ך