לפרק קט"ו
כֹּ֭ל אֲשֶׁר־חָפֵ֣ץ עָשָֽׂה׃ – הקב"ה כל יכול
שאלת הגויים, "אַיֵּה אֱ-לֹהֵיהֶֽם׃", הכוונה להתריס ולומר אַיֵּה אֱ-לֹהֵיהֶֽם בשעת צרותיכם ומצוקותיכם. ומתכוונים לומר שחס ושלום אין יכולת ה' להציל את ישראל. והוא כדברי משה רבינו אחר חטא המרגלים שאמר להקב"ה "ואמרו הגוים אשר שמעו את שמעך לאמר מבלתי יכולת ה' להביא את העם הזה אל הארץ אשר נשבע להם"(במדבר יד טו-טז).
אמנם התשובה שלנו כלפי שאלת הגויים היא כהמשך הכתוב "וא-להינו בשמים כל אשר חפץ עשה", כלומר באמת הקב"ה כל יכול, ומה שיחפוץ יעשה. ואותה הלשון גם בפרק קל"ה, "כל אשר חפץ ה' עשה בשמים ובארץ בימים וכל תהומות מעלה נשיאים מקצה הארץ ברקים למטר עשה מוצא רוח מאוצרותיו"(תהילים קלה ו-ז). הרי שנקט לשון זו בבואו לומר כמה גדולים מעשי ה' והיאך אנו רואים בעליל איך שהוא כל יכול וכל גרמי השמים והארץ מונהגים ונעשים על ידו. זו תשובה ניצחת כנגד טענת הגויים שאומרים "איה א-להיהם"; "מבלתי יכולת י-הוה". הנה כי כן ה' יתברך כל יכול הוא.
עם ישראל יודעים בבירור שכל מה שנעשה, הכל הוא מאת ה'. וכל מה שעושה הוא בחשבון מדוקדק, והכל במשפט ובצדק. וגם אם לא כל הדברים מובנים לנו, אך זאת אנו יודעים, "וא-להינו בשמים כל אשר חפץ עשה", גם אם הנהגתו אינה מובנת לכל, הרי הוא עושה בנו כרצונו.
כעין זה מצינו בברכת המעריב ערבים, בה אומרים "ומסדר את הכוכבים ברקיע כרצונו". כל מה שעושה הקב"ה, ברצונו עושה. ועל אף שביחס לסידור הכוכבים שבשמים, בהתבוננות של אדם כמונו, לא מסוגלים להבין מהו הסדר והמשמעות, עם כל זה אומרים שמסדר את הכוכבים כרצונו, גם אם אינו מובן לנו.
פה להם ולא ידברו... לא יהגו בגרונם
פֶּֽה־לָ֭הֶם וְלֹ֣א יְדַבֵּ֑רוּ עֵינַ֥יִם לָ֝הֶ֗ם וְלֹ֣א יִרְאֽוּ׃
אָזְנַ֣יִם לָ֭הֶם וְלֹ֣א יִשְׁמָ֑עוּ אַ֥ף לָ֝הֶ֗ם וְלֹ֣א יְרִיחֽוּן׃
יְדֵיהֶ֤ם ׀ וְלֹ֬א יְמִישׁ֗וּן רַ֭גְלֵיהֶם וְלֹ֣א יְהַלֵּ֑כוּ לֹֽא־יֶ֝הְגּ֗וּ בִּגְרוֹנָֽם׃
(תהילים קטו ה-ז)
לכאורה יש כאן כפל לשון, שאומר "פה להם ולא ידברו" וחוזר ואומר "לא יהגו בגרונם". אלא שהכוונה לומר, לא רק שלא ידברו בפה כמו כל בני האדם, אלא שאין להם אפילו המיית גרון כמו שיש לשאר בעלי החיים, שאף על פי שאינם מדברים בכל זאת קיימת אצלם היכולת להגות בגרונם, והיא להם גם לתועלת, שיכולים לרמז בדברים. אמנם אלילי הגויים גם זה אין להם, וגרועים ופחותים המה מבני אדם ואף מבעלי חיים.
כל הדברים המנויים בפרק מסודרים לפי מבנה הגוף ממעלה למטה; עין, אוזן אף, יד ורגל, חוץ מהפה שכתוב בתחילה, מחמת שהעדר הפה הוא החיסרון הגדול ביותר, באשר אין להם שום יכולת של קשר עם הסובבים.
בקשת הצלה עבור כבוד שמים
לֹ֣א הַ֭מֵּתִים יְהַֽלְלוּ־יָ֑-הּ וְ֝לֹ֗א כָּל־יֹרְדֵ֥י דוּמָֽה׃
(תהילים קטו יז)
בכמה מזמורים בספר תהילים פנה דוד המלך עליו השלום בנועם שיחו אל ה' כבן המתחטא אל אביו ואומר לו, מה בצע לפניך אם תמיתני ואם תענישני והלא כבוד שמים יתרבה רק אם נמשיך לחיות, שאז נוכל להודות ולהלל לך תמיד, ועיין במאמרנו לפרק ל'.