תנ"ך על הפרק - תהילים נו - מה יעשה בשר לי / הרב לייב מינצברג ז"ל

תנ"ך על הפרק

תהילים נו

623 / 929
היום

הפרק

לַמְנַצֵּ֤חַ ׀ עַל־י֬וֹנַת אֵ֣לֶם רְ֭חֹקִים לְדָוִ֣ד מִכְתָּ֑ם בֶּֽאֱחֹ֨ז אֹת֖וֹ פְלִשְׁתִּ֣ים בְּגַֽת׃חָנֵּ֣נִי אֱ֭לֹהִים כִּֽי־שְׁאָפַ֣נִי אֱנ֑וֹשׁ כָּל־הַ֝יּ֗וֹם לֹחֵ֥ם יִלְחָצֵֽנִי׃שָׁאֲפ֣וּ שׁ֭וֹרְרַי כָּל־הַיּ֑וֹם כִּֽי־רַבִּ֨ים לֹחֲמִ֖ים לִ֣י מָרֽוֹם׃י֥וֹם אִירָ֑א אֲ֝נִ֗י אֵלֶ֥יךָ אֶבְטָֽח׃בֵּאלֹהִים֮ אֲהַלֵּ֪ל דְּבָ֫ר֥וֹ בֵּאלֹהִ֣ים בָּ֭טַחְתִּי לֹ֣א אִירָ֑א מַה־יַּעֲשֶׂ֖ה בָשָׂ֣ר לִֽי׃כָּל־הַ֭יּוֹם דְּבָרַ֣י יְעַצֵּ֑בוּ עָלַ֖י כָּל־מַחְשְׁבֹתָ֣ם לָרָֽע׃יָג֤וּרוּ ׀יצפינויִצְפּ֗וֹנוּהֵ֭מָּה עֲקֵבַ֣י יִשְׁמֹ֑רוּ כַּ֝אֲשֶׁ֗ר קִוּ֥וּ נַפְשִֽׁי׃עַל־אָ֥וֶן פַּלֶּט־לָ֑מוֹ בְּ֝אַ֗ף עַמִּ֤ים ׀ הוֹרֵ֬ד אֱלֹהִֽים׃נֹדִי֮ סָפַ֪רְתָּ֫ה אָ֥תָּה שִׂ֣ימָה דִמְעָתִ֣י בְנֹאדֶ֑ךָ הֲ֝לֹ֗א בְּסִפְרָתֶֽךָ׃אָ֥֨ז יָ֘שׁ֤וּבוּ אוֹיְבַ֣י אָ֭חוֹר בְּי֣וֹם אֶקְרָ֑א זֶה־יָ֝דַ֗עְתִּי כִּֽי־אֱלֹהִ֥ים לִֽי׃בֵּֽ֭אלֹהִים אֲהַלֵּ֣ל דָּבָ֑ר בַּ֝יהוָ֗ה אֲהַלֵּ֥ל דָּבָֽר׃בֵּֽאלֹהִ֣ים בָּ֭טַחְתִּי לֹ֣א אִירָ֑א מַה־יַּעֲשֶׂ֖ה אָדָ֣ם לִֽי׃עָלַ֣י אֱלֹהִ֣ים נְדָרֶ֑יךָ אֲשַׁלֵּ֖ם תּוֹדֹ֣ת לָֽךְ׃כִּ֤י הִצַּ֪לְתָּ נַפְשִׁ֡י מִמָּוֶת֮ הֲלֹ֥א רַגְלַ֗י מִ֫דֶּ֥חִי לְ֭הִֽתְהַלֵּךְ לִפְנֵ֣י אֱלֹהִ֑ים בְּ֝א֗וֹר הַֽחַיִּֽים׃

מאמרים על הפרק


מאמר על הפרק

הרב לייב מינצברג ז

מה יעשה בשר לי

מיסודות מידת הביטחון להשריש בלבו שאין בכח שום אדם לשנות מה שנגזר עליו, להטיב עמו או להרע עמו, וכפי שנראה בקרוב בפרק ס': "שוא תשועת אדם"(תהילים ס יג). האדם עלול לטעות כאילו ניתן כח לרשעים להרשיע ולעשות רע למי שאינו חייב ולא נגזר עליו. וצריך לדעת את האמת, שהקב"ה לא הפקיר את העולם, והכל מושגח מאיתו יתברך. יסוד זה נשנה בתהילים עשרות פעמים. למרות שניתנה הבחירה לרשעים לעשות רע ולהרע, אך אין בכח בחירתם לגרום רע לשום אדם אם לא נגזר עליו, "ה' לי לא אירא מה יעשה לי אדם"(תהילים קיח ו), "כי לא ינוח שבט הרשע על גורל הצדיקים"(תהילים קכה ג), ובפרקנו: "בא-להים בטחתי לא אירא מה יעשה בשר לי... בא-להים בטחתי לא אירא מה יעשה אדם לי"(תהילים נו ה,יב).

ידיעת אמת זו, הצדיק משנן אותה לעצמו בכל עת. כי למרות שהרשעים מדמים שהעולם הפקר ובידם לפגוע בחסרי אונים ובענווים ישרי דרך, אין הצדיק ירא מהם כלל. כי יודע נאמנה שאין אפשרות שייעשה שום דבר בעולם אלא אם כן ה' אמר, וכמו שכתוב "צופה רשע לצדיק ומבקש להמיתו ה' לא יעזבנו בידו..."(תהילים לז לב). וכתוב "שומר נפשות חסידיו מיד רשעים יצילם"(תהילים צז י). וכן אין בכח אדם ליקח וליטול מאחר מה שיועד עבורו, כמובא בחז"ל: "אמר בן עזאי: בשמך יקראוך ובמקומך יושיבוך ומשלך יתנו לך. אין אדם נוגע במוכן לחברו ואין מלכות נוגעת בחברתה אפילו כמלוא נימא"(יומא לח.). 

והנה דבר זה מבורר בפסוקים והוא פשוט גם מן הסברה בלי שום ספק. שהרי לא יתכן שמחמת הבחירה של הזולת יבוא רע על הצדיק אף כי אין בידו עוון ולא נגזר עליו רעה זו מן השמים. חס ושלום לומר דבר זה. וכי נמסר העולם הפקר לרשעים?

בספר החינוך, בביאורו למצוות "לא תקום", כתב:

משרשי המצוה, שידע האדם ויתן אל לבו כי כל אשר יקרהו מטוב עד רע, הוא סיבה שתבוא עליו מאת ה' ברוך הוא. ומיד האדם מיד איש אחיו לא יהיה דבר בלתי רצון השם ברוך הוא, על כן כשיצערהו או יכאיבהו אדם ידע בנפשו כי עונותיו גרמו, והשם יתברך גזר עליו בכך, ולא ישית מחשבותיו לנקום ממנו, כי הוא אינו סבת רעתו, כי העוון הוא המסבב, וכמו שאמר דוד עליו השלום "הניחו לו ויקלל כי אמר לו י-הוה"(שמואל ב טז יא). תלה העניין בחטאו ולא בשמעי בן גרא.
(ספר החינוך מצוות רמא)

כלומר כל כוחה של בחירת האדם היא רק לעשות טוב או רע במה שנצטווה עליו. בידו לשמוע בקול ה' או להמרות פיו. אולם אין בכוחו לשנות מאומה מסדרי הבריאה וממה שנגזר על זולתו. ולא עוד, אלא אף ממה שנגזר על עצמו אין אדם יכול לשנות מאומה על ידי מעשיו להזיק או להיטיב לעצמו אם לא נגזר בגזירת עליון, ומובא בשם ר' בונם (מפשיסחא) ז"ל, כי אם לגנב הייתה אמונה היו מביאים הגניבה לתוך ביתו. אלא שהוא הקדים לעשות בדרך איסור (ספר קול מבשר; אמרי אמת גור פ' וישב תרע"ח). כלומר כי אם לא היה נגזר עליו מלמעלה שיהיה לו ממון, לא היה עולה בידו להביא את הגניבה, אלא בהכרח שכבר היה ממון מוכן עבורו מן השמים רק שהוא חטא במה שלקחו בדרך גניבה.

פירושים על הפרק


פירוש על הפרק


תנ"ך על הפרק

תנ"ך על הפרק

תוכן עניינים

ניווט בפרקי התנ"ך