תנ"ך על הפרק - תהילים לג - שיר חדש / הרב יהודה פליקס שליט"א

תנ"ך על הפרק

תהילים לג

600 / 929
היום

הפרק

רַנְּנ֣וּ צַ֭דִּיקִים בַּֽיהוָ֑ה לַ֝יְשָׁרִ֗ים נָאוָ֥ה תְהִלָּֽה׃הוֹד֣וּ לַיהוָ֣ה בְּכִנּ֑וֹר בְּנֵ֥בֶל עָ֝שׂ֗וֹר זַמְּרוּ־לֽוֹ׃שִֽׁירוּ־ל֭וֹ שִׁ֣יר חָדָ֑שׁ הֵיטִ֥יבוּ נַ֝גֵּ֗ן בִּתְרוּעָֽה׃כִּֽי־יָשָׁ֥ר דְּבַר־יְהוָ֑ה וְכָל־מַ֝עֲשֵׂ֗הוּ בֶּאֱמוּנָֽה׃אֹ֭הֵב צְדָקָ֣ה וּמִשְׁפָּ֑ט חֶ֥סֶד יְ֝הוָ֗ה מָלְאָ֥ה הָאָֽרֶץ׃בִּדְבַ֣ר יְ֭הוָה שָׁמַ֣יִם נַעֲשׂ֑וּ וּבְר֥וּחַ פִּ֝֗יו כָּל־צְבָאָֽם׃כֹּנֵ֣ס כַּ֭נֵּד מֵ֣י הַיָּ֑ם נֹתֵ֖ן בְּאֹצָר֣וֹת תְּהוֹמֽוֹת׃יִֽירְא֣וּ מֵ֭יְהוָה כָּל־הָאָ֑רֶץ מִמֶּ֥נּוּ יָ֝ג֗וּרוּ כָּל־יֹשְׁבֵ֥י תֵבֵֽל׃כִּ֤י ה֣וּא אָמַ֣ר וַיֶּ֑הִי הֽוּא־צִ֝וָּ֗ה וַֽיַּעֲמֹֽד׃יְֽהוָ֗ה הֵפִ֥יר עֲצַת־גּוֹיִ֑ם הֵ֝נִ֗יא מַחְשְׁב֥וֹת עַמִּֽים׃עֲצַ֣ת יְ֭הוָה לְעוֹלָ֣ם תַּעֲמֹ֑ד מַחְשְׁב֥וֹת לִ֝בּ֗וֹ לְדֹ֣ר וָדֹֽר׃אַשְׁרֵ֣י הַ֭גּוֹי אֲשֶׁר־יְהוָ֣ה אֱלֹהָ֑יו הָעָ֓ם ׀ בָּחַ֖ר לְנַחֲלָ֣ה לֽוֹ׃מִ֭שָּׁמַיִם הִבִּ֣יט יְהוָ֑ה רָ֝אָ֗ה אֶֽת־כָּל־בְּנֵ֥י הָאָדָֽם׃מִֽמְּכוֹן־שִׁבְתּ֥וֹ הִשְׁגִּ֑יחַ אֶ֖ל כָּל־יֹשְׁבֵ֣י הָאָֽרֶץ׃הַיֹּצֵ֣ר יַ֣חַד לִבָּ֑ם הַ֝מֵּבִ֗ין אֶל־כָּל־מַעֲשֵׂיהֶֽם׃אֵֽין־הַ֭מֶּלֶךְ נוֹשָׁ֣ע בְּרָב־חָ֑יִל גִּ֝בּ֗וֹר לֹֽא־יִנָּצֵ֥ל בְּרָב־כֹּֽחַ׃שֶׁ֣קֶר הַ֭סּוּס לִתְשׁוּעָ֑ה וּבְרֹ֥ב חֵ֝יל֗וֹ לֹ֣א יְמַלֵּֽט׃הִנֵּ֤ה עֵ֣ין יְ֭הוָה אֶל־יְרֵאָ֑יו לַֽמְיַחֲלִ֥ים לְחַסְדּֽוֹ׃לְהַצִּ֣יל מִמָּ֣וֶת נַפְשָׁ֑ם וּ֝לְחַיּוֹתָ֗ם בָּרָעָֽב׃נַ֭פְשֵׁנוּ חִכְּתָ֣ה לַֽיהוָ֑ה עֶזְרֵ֖נוּ וּמָגִנֵּ֣נוּ הֽוּא׃כִּי־ב֭וֹ יִשְׂמַ֣ח לִבֵּ֑נוּ כִּ֤י בְשֵׁ֖ם קָדְשׁ֣וֹ בָטָֽחְנוּ׃יְהִֽי־חַסְדְּךָ֣ יְהוָ֣ה עָלֵ֑ינוּ כַּ֝אֲשֶׁ֗ר יִחַ֥לְנוּ לָֽךְ׃

מאמרים על הפרק


מאמר על הפרק

הרב יהודה פליקס שליט

שיר חדש

בפרק לשון רבים: "רננו" "הודו", "שירו", "הטיבו", "ייראו" וכן: "צדיקים", "ישרים". ניתן לומר שמדובר אל כל יחיד ויחיד מאלו הצדיקים והישרים. אבל מעיון בפרק נראה שעיקר הדגש הוא פנייה אל הכלל, ולאורך המזמור יש עליית מדרגה בהתייחסות אל הרבים ככלל; מהתייחסות אל הרבים במובן ציבור עד למושגים המפורשים של כלל ישראל ועד כדי ראיית כל האנושות ככלל אחד גדול: "כל הארץ", "כל יושבי תבל", "כל יושבי הארץ". נראה שזו המטרה לאחרית הימים כאשר תימלא הארץ "דעה את ה' כמים לים מכסים", אבל בינתיים יש הבדל בין הכלל של עם ישראל ובין שאר הגויים. כך מפורש בפרק: "ה' הפיר עצת גויים הניא מחשבות עמים", וכנגד עומד עם ישראל המקבל את היחס המיוחד מה': "אשרי הגוי אשר ה' א-להיו העם בחר לנחלה לו". יש כאן גם הפנייה לדברי השירה הגדולה, שירת האזינו: "כי חלק ה' עמו יעקב חבל נחלתו" – זה באשר לבחירת ה' בכלל ישראל, אבל גם לגבי השונות העכשווית עד לאחרית הימים יש היזכרות בדברי השירה: "בהנחל עליון גויים בהפרידו בני אדם יצב גבולות עמים למספר בני ישראל", וכן: "ה' בדד ינחנו ואין עמו אל נכר".

ההבדל בעניין זה נעוץ בכך שהפרק מדבר על "שיר חדש", כלומר על מה שיהיה בעתיד הרחוק יותר. יש את השיר והשירה שנאמרו בעבוֹר בני ישראל את ים סוף ולפני הכנסם לארץ ישראל, ויש את השירה החדשה שישבחו גאולים העוסקת בעתיד הקרוב יותר בזמן גאולתם של ישראל, והשיר החדש העוסק גם בגאולת העולם כולו.

כבר פרק י"ט עוסק בכך שהיקום כולו שר כל יום לקב"ה: "השמים מספרים כבוד אל ומעשה ידיו מגיד הרקיע יום ליום יביע אומר ולילה ללילה יחוה דעת". וברייתא שלמה חוברה על עניין שירת היקום, ברייתא דשירה. אבל חובתנו כיצורי אנוש לאמץ תכונה טבעית זו של היקום, וכנראה שטבענו כבני אדם בעלי יצר טוב ורע מקשה עלינו לעשות זאת. הראיה לכך דברי חז"ל, שחזקיהו המלך אמור היה להיות המשיח, אלא משום שלא אמר שירה ורק הארץ כדרכה שיבחה לקב"ה: "מכנף הארץ שמענו זמירות לצדיק", כלומר כל קצוות תבל שרים ואילו הצדיק חזקיה מהסס ולא שר, בכך הוחמצה השעה.

במזמור זה פונה דוד המלך לצדיקים ומבקש מהם: "רננו צדיקים", "שירו לו שיר חדש".

המזמור מבליט את ההדדיות בעולמנו. מצד אחד פנייה לישרים לשיר: "לישרים נאוה תהילה", ומצד שני: "כי ישר דבר ה' ". חז"ל אומרים שעם ישראל הוא זה שנקרא ישרים, ואכן השם בו אנו נקראים מורכב משתי המילים ישר עם אל, וכן שם נוסף שבו מכונה עם ישראל מורה על כך: "ויהי בישורון מלך". יש גם קשר באותיות השיר והישר, שהם אכן אותן אותיות בסדר שונה. 

הקב"ה דברו ישר והוא אף ברא את האדם ישר, "והאלוקים עשה את האדם ישר", ואכן עמו אשר בחר לו לנחלה הולך ונוהג כישרים. משום כך זכו ישראל לתורה, כדברי חז"ל על הפסוק: "לישרים תושיה" – בגלל שישראל ישרים זכו לתושייה, לתורה שנקראת תושייה. לכך מתכוונת גם הגמרא (שבת פח.-פב:) העוסקת במין שראה את רבא עוסק בתורה ומדמם מאצבעות ידיו שלחצן תוך כדי לימוד התורה. המין אומר שרבא שייך לעמא פזיזא שהקדימו נעשה לנשמע ועצם הגרימה לדם-הוא-הנפש שיצא מהגוף תוך כדי לימוד תורה מראה על אי הנורמליות של כל מי ששייך לעם התורה. רבא עונה למין: "אנן דסגינן בשלמותא כתיב בן 'תומת ישרים תנחם' ", כלומר אנחנו עם ישראל שהולכים בשלמות ובישרות, התורה שהיא דרך הישר היא זו שמנחה אותנו.

הקב"ה לא רק עשה את העולם ואת האדם ישרים, אלא גם כל מעשהו באמונה ולכן אנו מחויבים באותה המידה: "ויאמינו בה' ובמשה עבדו", והוסיפו חז"ל בכך שהגדירו את ישראל "מאמינים בני מאמינים", "ויאמן בה' ויחשבהו לו לצדקה". לשני יסודות אלו של יושר ואמונה מתווסף העמוד השלישי של חסד: "עולם חסד יבנה". כך במזמורנו: "חסד ה' מלאה הארץ", ובהתאמה הדדית הקב"ה אוהב שאנו נעשה צדקה ומשפט: "אהב צדקה ומשפט".

הציפייה שנזכה לשיר שיר חדש לתיקון העולם כולו, שזו אכן תכלית עולמנו ותכלית הבריאה, מקבלת הדגשה בסיומו של הפרק: "נפשנו חכתה לה' ". מעבר לחובת הציפייה למשיח בן דוד גואל ישראל, בפרק שצופה גם לעתיד אחרית הימים, לשיר החדש, אנו מצפים בנוסף להופעתו של המשיח לכך שכבודו של הקב"ה ימלא עולם ומלואו והכול יכירו בה'.

הרעיון שדרך עם ישראל תבוא גאולה לעולם כולו, מופיע בדבריו הברורים של מרן הרב קוק זצ"ל:

קבץ קוויך מארבע כנפות הארץ - הידיעה הזאת ושורש האמונה בטהרתה המחבר את הקדושה הרוממה של אור-אין-סוף עם הקדושה החודרת בכל העולמים ובכל היצורים כולם, הלא היא סגולת ישראל, ובשביל כך נפזרנו בכל העולם בארבע כנפות הארץ כדי לתמם [להשלים] את החזון שימלא כבוד ה' את כל הארץ ודעת א-להי אמת תחדור בכל לב בכל נפש ובכל רוח. הפיזור אמנם הועיל רק להכין את הלבבות, שאחר כך בעת אשר הגאולה העליונה הנצחית תגלה ע"י קבוץ קווי ה' מארבע כנפות הארץ לארץ חמדה, אז ישוב האור הגדול, של דעת א-להי אמת, להופיע בכל הודו והדרו מארץ חמדה, על כל קצוי ארץ.
(עולת ראיה חלק א עמוד קיד)

  באדיבות מכללת אורות ישראל, מתוך הספר "מאורות תהילים"

פירושים על הפרק


פירוש על הפרק


תנ"ך על הפרק

תנ"ך על הפרק

תוכן עניינים

ניווט בפרקי התנ"ך