חנניא בן עזור נביא השקר
חנניא בן עזור היה תושב גבעון שניבא כי כלי המקדש שהוציא נבוכדנאצר מירושלים, כאשר הגלה את יהויכין אחת עשרה שנה לפני חרבן הבית, ישובו לירושלים בעוד שנתיים מיום מסירת הנבואה לעם, וכן ישוב לארץ יהויכין מלך יהודה שגלה יחד עם כל גדולי האומה מן הארץ לבבל. ירמיהו, שלא הכיר את חנניא, חשב שהוא נביא כמוהו והקב"ה מסר לו נבואה כזאת למרות שלירמיהו מסר ה' נבואה הפוכה. ירמיהו אומר לחנניא שנבואתו תתבסס ותוכר כנבואת אמת רק אם אכן תתקיים בעוד שנתיים. העובדה שירמיהו מקבל נבואת פורענות איננה מצביעה על טיבו של ירמיהו, כי אם ישוב העם בתשובה תתבטל גזרת החרבן כי ה' ירחם על עמו ונחלתו. אולם אם הנביא מנבא נבואת נחמה צריכים להמתין להתגשמותה ורק אחר כך לעמוד על טיבו של הנביא. אצל חנניא בן עזור התברר שהיה נביא שקר.
הסבר ר' ירוחם
הרב ירוחם ממיר (דעת חכמה ומוסר חלק א עמ' רצב) אומר שישנן שתי מרכבות רוחניות. מרכבת הקדושה, כזו שראה יחזקאל (פרק א; ועוד) וכן מרכבה טמאה. דרך אגב, המרכבה הטמאה נקראת גם "מרכבת המשנה", כלומר, השנייה למרכבה הקדושה - שהיא הראשונה והעיקרית. פרעה הרכיב עליה את יוסף, כלומר השליט אותו על כוחות הכשוף והטומאה של מצרים, ובאמת יוסף השתלט עליהם וכפה אותם תחת ידו, וכפי שאמר לאביו: "וישימני לאב לפרעה, ולאדון לכל ביתו ומושל בכל ארץ מצרים"(בראשית מה ח). ממשיך הרב ירוחם: שלמה המלך אומר "אֶת־זֶ֤ה לְעֻמַּת־זֶה֙ עָשָׂ֣ה הָֽאֱ-לֹהִ֔ים"(קהלת ז יד), כלומר, קדושה נגד טומאה, וכל מה שיש בקדושה יש גם במרכבה השנייה. אם כן למרכבה השנייה ישנם נביאים והם נקראים נביאי שקר, כי מקבלים את "נבואתם" ממקור שקר.
ר' ירוחם מדגיש כי נביאי השקר לא היו סתם שקרנים; הם אמרו את אשר שמעו או ראו, אך נבואתם לא נאמרה מצד הקדושה אלא מצד הטומאה. גם נביאי הבעל שהיו בימי אליהו וצעקו בקול רם: "הבעל עננו" היו נביאים ממש ואת נבואתם קבלו לא מצד הקדושה, כי הכתוב לא ידבר אודות שקרנים ומשוגעים.
על פי זה תתבאר פרשת נביא השקר הכתובה בתורה. נאמר: "כי יקום בקרבך נביא או חולם חלום ונתן אליך אות או מופת, ובא האות והמופת אשר דבר אליך לאמר נלכה אחרי אלהים אחרים אשר לא ידעתם ונעבדם. לא תשמע אל דברי הנביא ההוא, או אל חולם החלום ההוא, כי מנסה ה' א-להיכם אתכם..."(דברים יג ב-ד). התורה מכנה את נביא השקר בשם "נביא", אלא שלא קיבל את נבואתו ממקור טהור.
באדיבות הרב, מתוך ספרו 'אמרי חן – מלכים יונה'