משבר רוחני
חומרת המצב המוסרי בקרב עם ישראל הגיעה לשיאה בתקופת השופטים. מלחמת אחים קשה פרצה בין ישראל לשבט בנימין על רקע הריגת אשת האורח על ידי בני הגבעה. המלחמה פרצה מתוך נטיות זרות של אנשי הגבעה, בני שבט בנימין, שהתנהגותם השפלה גרמה לזעזוע עמוק בקרב העם כולו.
התפתחות המלחמה נגרמה בשל הזדהות שבט בנימין עם בני הגבעה, בהעדפתם את טובת השבט על פני הצדק והמוסר הלאומי. במשך המלחמה התגלו החולשות הלאומיות משני הצדדים. מצד העם, בכפיית דעתו על בנימין ועל אנשי יבש גלעד, ללא התייעצות עם מורי האומה, מתוך בטחון בכוחם הגדול. ומצד בנימין, הנטיה השבטית הפרטית שהעדיפה את טובת השבט כקודמת לטובת הכלל.
המלחמה גרמה לאבדות קשות לעם ישראל, וגם שבט בנימין כמעט אבד מן העולם. בסוף המלחמה הבינו בני ישראל ובני שבט בנימין את הטעות הקשה שנכשלו בה, ועם ישראל שב וקרב את שבט בנימין מחדש. בשלשלת המאורעות נכשלו ישראל בחטאים חמורים: גילוי עריות ושפיכות דמים.
בולטת העובדה כי המשבר הרוחני הגיע גם לשבטים המקודשים והמרכזיים ביותר בעם. בעלה של אותה פילגש היה משבט לוי, ובדרכו לבית לחם, שהיתה בנחלת שבט יהודה, חנה אצל חותנו מהר אפרים. אלו שלושת השבטים הניצבים בראש הנהגת האומה. משבר זה הבליט בדרך קשה את הצורך במלכות, כנכתב בתחילת תיאור המעשה ונשנה בסופו: "בימים ההם אין מלך בישראל איש הישר בעיניו יעשה".