תנ"ך על הפרק - תהילים טז - "גוף", "נפש" ו"שכל" בפרק / הרב יהושע וידר שליט"א

תנ"ך על הפרק

תהילים טז

583 / 929
היום

הפרק

מִכְתָּ֥ם לְדָוִ֑ד שָֽׁמְרֵ֥נִי אֵ֝֗ל כִּֽי־חָסִ֥יתִי בָֽךְ׃אָמַ֣רְתְּ לַֽ֭יהוָה אֲדֹנָ֣י אָ֑תָּה ט֝וֹבָתִ֗י בַּל־עָלֶֽיךָ׃לִ֭קְדוֹשִׁים אֲשֶׁר־בָּאָ֣רֶץ הֵ֑מָּה וְ֝אַדִּירֵ֗י כָּל־חֶפְצִי־בָֽם׃יִרְבּ֥וּ עַצְּבוֹתָם֮ אַחֵ֪ר מָ֫הָ֥רוּ בַּל־אַסִּ֣יךְ נִסְכֵּיהֶ֣ם מִדָּ֑ם וּֽבַל־אֶשָּׂ֥א אֶת־שְׁ֝מוֹתָ֗ם עַל־שְׂפָתָֽי׃יְֽהוָ֗ה מְנָת־חֶלְקִ֥י וְכוֹסִ֑י אַ֝תָּ֗ה תּוֹמִ֥יךְ גּוֹרָלִֽי׃חֲבָלִ֣ים נָֽפְלוּ־לִ֭י בַּנְּעִמִ֑ים אַף־נַ֝חֲלָ֗ת שָֽׁפְרָ֥ה עָלָֽי׃אֲבָרֵ֗ךְ אֶת־יְ֭הוָה אֲשֶׁ֣ר יְעָצָ֑נִי אַף־לֵ֝יל֗וֹת יִסְּר֥וּנִי כִלְיוֹתָֽי׃שִׁוִּ֬יתִי יְהוָ֣ה לְנֶגְדִּ֣י תָמִ֑יד כִּ֥י מִֽ֝ימִינִ֗י בַּל־אֶמּֽוֹט׃לָכֵ֤ן ׀ שָׂמַ֣ח לִ֭בִּי וַיָּ֣גֶל כְּבוֹדִ֑י אַף־בְּ֝שָׂרִ֗י יִשְׁכֹּ֥ן לָבֶֽטַח׃כִּ֤י ׀ לֹא־תַעֲזֹ֣ב נַפְשִׁ֣י לִשְׁא֑וֹל לֹֽא־תִתֵּ֥ן חֲ֝סִידְךָ֗ לִרְא֥וֹת שָֽׁחַת׃תּֽוֹדִיעֵנִי֮ אֹ֤רַח חַ֫יִּ֥ים שֹׂ֣בַע שְׂ֭מָחוֹת אֶת־פָּנֶ֑יךָ נְעִמ֖וֹת בִּימִינְךָ֣ נֶֽצַח׃

מאמרים על הפרק


מאמר על הפרק

הרב יהושע וידר שליט

"גוף", "נפש" ו"שכל" בפרק

בפרקנו מתאר דוד המלך את הקשר בינו ובין הקב"ה, בחלק מהפסוקים בפנייה ישירה אל הקב"ה ובחלק מהם כתיאור. ביטוי המופיע בפסוק ב' מטביע את חותמו על אווירת המזמור כולו: "טובתי בל עליך"(תהילים טז ב). פירושו של ביטוי זה לפי רש"י הוא: "טובות שאתה עושה לי – לא עליך הם לגמלני, כי לא בצדקתי אתה מטיב לי", ובאופן דומה מפרש המצודת דוד: "הטובה שאתה עושה לי אינה מוטלת עליך, כי הכל בחסד".

כשהגישה הבסיסית של האדם להנהגת ה' אותו אינה גישה של "מגיע לי", אלא של הכרה בכך שכל שאנו זוכים לו הוא בחסד ה', נפתח הפתח לשמחה תמידית בכל מצב. ההכרה המאפשרת זאת היא קודם כל האמונה בכך שכל מצב או אירוע בחיינו נובע מהנהגה א-להית: "ה' מנת חלקי וכוסי, אתה תומיך גורלי"(תהילים טז ה). צירופם של שני אלו, האמונה בהשגחה וההכרה בטוב הא-להי, מביא לתחושה ש"חבלים נפלו לי בנעמים אף נחלת שפרה עלי"(תהילים טז ו).

עד כאן עסק הפרק באמונה בהשגחה הא-להית המתבטאת בהתרחשויות שבמציאות חיינו בעולם. בפסוק הבא מתגלה קומה אמונית נוספת: אמונה בהשגחה הא-להית המתגלה במישור הנפשי, התוך-אישי: "אברך את ה' אשר יעצני אף לילות יסרוני כליותי"(תהילים טז ז). ה' הוא היועץ בתוכנו, מוסר-הכליות שאנו חשים הוא איתות א-להי (ראה ברכות סא.) אותו אנו חווים מרחשי נפשנו.

אמנם היסוד המכונן את קשרינו לקב"ה, היסוד המעניק לקשר זה גם את היציבות, בבחינת "בַּל אֶמּוֹט", הוא התורה. "שִׁוִּיתִי ה' לְנֶגְדִּי תָמִיד כִּי מִימִינִי"(תהילים טז ח).  

" 'שיוויתי ה' לנגדי תמיד' – ספר תורה היה עִמו לקרות בו כל ימי חייו, וזה שאמר 'מימיני בל אמוט', על שם התורה שניתנה בימינו שאני עוסק בה"(רש"י תהילים טז ח) [בניסוח זה רומז רש"י למצווה הייחודית למלך ישראל לכתוב לו ספר תורה נוסף על זה שבכתיבתו מחויב כל יהודי].

לפי מה שראינו עד כה, המאמין מגלה את הנוכחות הא-להית בחייו בשלושה מישורים: בהתרחשויות המוחשיות שבקורותיו, בחיי נפשו, ובדרך התורה המעצבת את השקפת עולמו ("קריאת ימי חייו"). שלושה מישורים אלו מקבילים לשלושת המרכיבים במכלול הווייתו של האדם: המרכיב הפיזי – "גוף", המרכיב האישיותי-פסיכולוגי – "נפש", והמרכיב המופשט הערכי –  "שכל" [הכינויים בלשון המהר"ל, ראה למשל דרך חיים ד יד]. 

הפסוק הבא בפרקנו מתאר את ביטוייהם של שלושת מישורי האמונה בשלושת מקביליהם באדם: "לכן שמח לבי ויגל כבודי אף בשרי ישכן לבטח"(תהילים טז ט). כך על פי ביאורו של המלבי"ם לפסוק: "הלב מציין הכח הממשלה אשר בנפש... מצד הנפש הא-להית שנקראת בשם כבוד... תגל... מצד הגוף עצמו, שכל זמן ששומע לעצת התאוה... כל כחות התאווה ירגיזו את בשרו ויכלוהו... אבל על ידי שהשקטתי זעף התאוה ושאונה 'בשרי ישכון לבטח' ". האמונה בהשגחת ה' מכוננת את חיי הנפש, כשהיא מִתּרגמת לשפתם על יסודות השמחה והביטחון. 

אותם יסודות אמונה המתגלים בחיי הנפש של המאמין בצורתם השלמה אינם נוטשים גם את מי שהתרחק מחיי אמונה בפועל. באישיותו של זה מתגלים אותם יסודות עצמם, של הכרה פנימית שבחיי הגוף הנפש והשכל, כשלושה מניעים הקוראים לו לשוב בתשובה. זוהי משמעות החלוקה של פרק א' בספר אורות התשובה של מרן הראי"ה קוק זצ"ל "תשובה טבעית, אמונית, שכלית". עיון בפרטיה של חלוקה זו של שלושת היסודות אשר "גורמים הם את התשובה"(לשון הרב לקראת סוף הפרק) יגלה אותם מרכיבים המצויים בפרקנו;

דברי הראי"ה על התשובה הטבעית הגופנית מזכירים את דברי המלבי"ם בביאורו לפסוק ט אודות הגוף. כותב הראי"ה:

שסוף כל הנהגה רעה הוא להביא מחלות ומכאובים, והרבה סובל מזה האדם הפרטי והכללי. ואחרי הבירור שמתברר אצלו הדבר, שהוא בעצמו בהנהגתו הרעה אשם הוא בכל אותו דלדול החיים שבא לו, הרי הוא שם לב לתקן את המצב... למען ישוב ויחיה וישובו אליו החיים בכל רעננותם. 

את התשובה הטבעית הנפשית מגדיר הראי"ה בתמצית כ"מוסר כליות", כמבואר בפסוק ז' בפרקנו. 

להיבט אחר של התגלות "ה' אֲשֶׁר יְעָצָנִי" מתייחס המלבי"ם בביאורו לפסוק ז': "כי ה' עומד אצלי כיועץ... והם דרכי התורה אשר נתן לנו, שהם עצות שה' נותן לנו איך להישמר מרשת התאוה ומוקשיה". כך כותב גם הרמב"ם: "ורוב דיני התורה אינן אלא עצות מרחוק מגדול העצה לתקן הדעות וליישר כל המעשים"(משנה תורה הלכות תמורה ד יג). השפעתה של התורה על הנפש היא מיסודות התשובה האמונית, המתייחסת ל"רושם כל דבר חוק ומשפט הבא מהן [מ"השפעת המסורת והקבלה] אל פְּנים הנפש".

ואילו התשובה השכלית, תשובה של "הכרה ברורה הבאה מהשקפת העולם והחיים השלמה", מקבילה ל"השקפת העולם והחיים השלמה" המתגלמת בפסוק "שִׁוִּיתִי ה' לְנֶגְדִּי תָמִיד כִּי מִימִינִי בַּל אֶמּוֹט", פסוק שלדברי רש"י לעיל עוסק במי שקורא בו – בספר התורה – את כל ימי חייו [ולא רק "במשך" כל ימי חייו. כך הסביר מצווה זו מרן הרצי"ה זצ"ל. ראה למשל  שיחות הרצי"ה, דברים, עמ' 348. בהערה שם הובא שכן ביאר החת"ם סופר].

מקבילה נוספת לאותם שלושה מישורים ניתן למצוא בחתימת הפרק, בה מבקש דוד: "תודיעני אורח חיים שובע שמחות את פניך נעימות בימינך נצח", כש"אורח חיים" מתייחס לצדם המעשי של חיינו, "שובע שמחות" – לחיי הנפש, כששניהם יונקים מ"ימינך נצח" שהיא התורה.

  באדיבות מכללת אורות ישראל, מתוך הספר "מאורות תהילים"

פירושים על הפרק


פירוש על הפרק


תנ"ך על הפרק

תנ"ך על הפרק

תוכן עניינים

ניווט בפרקי התנ"ך