שמשון מתחתן עם בת הפלישתי מתמנה
בפרק יד' מתחיל שמשון את מלחמתו החשאית בפלישתים. בהמשך הפרקים נראה שאין לו גיבוי מבני עמו, וכמו שלמדנו בפרק יג' ששנות שפיטתו נכללות במסכת השעבוד הפלישתי. התואנה שהוא מבקש מהפלשתים היא על רקע יחסי המשפחה שכביכול בונה עימם. מלחמתו היא נקודתית ויחידנית, הוא לא עומד בראש גייסות ולא כובש שטחים. אלא עוקץ את הפלישתים בנקודות התורפה שלהם כנחש עלי דרך(בראשית מט יז).
מה מקור השם שמשון?
שמש קטנה? האם הוא התשובה לשמש הגדולה של הפלישתים?
"ותחל רוח ה'..." - א"ר חמא בר' חנינא: חלתה נבואתו של יעקב אבינו דכתיב "יהי דן נחש עלי דרך"(בראשית מט יז)
"לפעמו במחנה דן" - א"ר יצחק דבי רבי אמי: מלמד שהיתה שכינה מקשקשת לפניו כזוג. כתיב הכא "לפעמו במחנה דן" וכתיב התם "פעמון ורימון"(שמות כח)
וא"ר יוחנן: 'שמשון' על שמו של הקב"ה נקרא, שנאמר: "כי שמש ומגן ה' אלהים..." (תהילים פד) אלא מעתה לא ימחה? - אלא מעין שמו של הקב"ה, מה הקב"ה מגין על כל העולם כולו אף שמשון מגין בדורו על ישראל.
(סוטה ט:-י.)
תקווה גדולה יש בלידתו של שמשון, המשך ישיר של נבואת יעקב לפני מותו, ישועה ע"י ניסים קטנים ופרגון אלוקי למעשיו ישירות מה'. לכן הוא זריחתה של שמש ישועה לישראל להגנה עליהם.
שמשון הולך אחרי עיניו
שמשון מתעקש מול אביו בפס' ג' לקחת בת פלשתים: "קַח לִי כִּי הִיא יָשְׁרָה בְעֵינָי" ואח"כ בפס' ז': "וַתִּישַׁר בְּעֵינֵי שִׁמְשׁוֹן". הלקיחה היא מאת ה' אך בסופו של דבר הוא נמשך אחרי עיניו ועונשו מידה כנגד מידה - פלישתים מנקרים את עיניו.
האם גייר את נשיו?
מחלוקת בין הפרשנים האם יתכן שופט של ישראל הנשוי לגויה? ופוסק הרמב"ם:
" אל יעלה על דעתך ששמשון המושיע את ישראל, ... נשאו נשים נוכרייות, בגיותן
אלא סוד הדבר, כך הוא: ... בודקין אחריו, שמא בגלל... ואם אישה היא, שמא עיניה נתנה בבחור מבחורי ישראל.
ולפי שגייר שלמה נשים ונשאן, וכן שמשון גייר ונשא, ...
ולא על פי בית דין גיירום--חשבן הכתוב כאילו הן גויות, ובאיסורן עומדין"
(משנה תורה איסורי ביאה פרק יג' הלכה יד)
כלומר, יתכן ובי"ד לא היה שותף בהליך הגיור של נשות שמשון, או אף לא רצה בהם.
שמשון יורד לתמנתה
בספר בראשית(לח יג) יהודה –עולה- לתמנה. שניהם הולכים לכאורה למעשה אסור, אך התנ"ך מעניק הערכה על פי הראייה לטווח ארוך: יהודה במעשהו מביא את המשך שבט יהודה ולמעשה מקים את בית דוד ממעשהו עם תמר. לעומתו, שמשון במעשה חתונתו לא הביא את הישועה לישראל ולכן התנ"ך מעריך זאת כירידה ולא עלייה.
חידת הדבש באריה
כיצד הוריו לא ראו את מאבקו באריה? הרי הלכו יחדיו לתמנה? אלא שמשון הנזיר הקיף את כרמי הגפן להתרחק מהגפן וכל מוצריו ואילו הוריו חצו בתוך כרמי הגפן כדי לקצר את הדרך, לכן לא ראו את כפיר אריות המשוסע ע"י שמשון. מה הקשר בין האריה לדבורה? האם במקרה? או אולי כוחו של האריה אינו עומד מול הדבורה הקטנה, וכך מבטא שמשון את עקיצתו כדבורה את הפלישתים החזקים כאריה ושולטים בכרם. כמו כן הדבורה היא בעל חיים טמא אך היוצא ממנה, הדבש, הוא מתוק ומותר, - כך גם רוצה לומר שמשון לגבי החתונה עם בת הפלישתים מתמנה.
מדוע חשוב לשמשון החידה? האם אין תואנה אחרת מוצלחת יותר?
ויהי ביום השביעי – לפי הפרשנים זו שבת(רד"ק יד טו) ביום הרביעי משבעת ימי המשתה.
מנין להם? - משום שרק בשבת שמשון היה ודאי עסוק בביהכנ"ס ואז יכלו הפלישתים ללחוץ על אישתו.
האם לשמשון מותר להיטמא למתים? הרי הוא נזיר!
לפי הרד"ק הוא הרג מרחוק באמצעות אבנים או לחי חמור ופשט את חליפות הבגדים לפני מותם או ע"י פלישתי ב"נוהל שכן" ומכאן שגם גויים מטמאים!